Капитан Салвини атакува, но ще стигне ли Италия до предсрочни избори?*

Капитан Салвини атакува, но ще стигне ли Италия до предсрочни избори?*

Перспективата за предсрочни избори в Италия още наесен се отдалечава след образуването с вот във вторник на мнозинство между антисистемното "Движение 5 звезди" (ДПЗ) и левоцентристката Демократическа партия (ДП), но здравината на този съюз не е гарантирана.

Какво се случи в Сената във вторник?

Сенаторите от ДП и тези на ДПЗ, които са бесни на Матео Салвини заради решението му да прекъсне без предупреждение съюза им на 8 август, единодушно гласуваха против предложението на лидера на крайнодясната "Лига" правителството на Джузепе Конте да бъде свалено с вот на недоверие още тази седмица. Те се разбраха да поискат от близкия до ДПЗ премиер само да дойде "да се изкаже" в Сената на 20 август в опит за решаване на политическата криза.

Този породен от обстоятелствата съюз е белязан от голямото завръщане на бившия премиер (2014-2016 г.) Матео Ренци, който продължава да е влиятелна фигура в ДП. Според него "Капитан Салвини е изтървал срещата си", като е прекратил съществуващата от 14 месеца управляваща коалиция с ДПЗ, за да постигне предсрочни избори през октомври или ноември.

Салвини, с даден от поддръжниците му прякор "Капитана", контраатакува като предложи на ДПЗ да се сдобрят временно, за да гласуват следващата седмица исканото от ДПЗ значително съкращаване на броя на депутатите (от рекордните за Европа 945 на 600), а веднага след това да се върнат пред урните.

Вчера Матео Салвини обяви, че във вторник отново ще се опита да свали правителството на Конте. "На 20 август ще гласуваме недоверие на премиера, защото демократичният и прозрачен път е този на изборите", каза той.

Защо се отдалечава вероятността за предсрочни избори наесен?

Изненадващото предложение на Салвини да се гласува съкращаване на парламентаристите, което е сходно с това на Ренци, прави вероятно приемането на този текст на последно четене днес или утре в Камарата на депутатите. Според ДПЗ спестените пари от заплати трябва да отидат за "по-полезни неща - училища, пътища и болници".

А Ренци вече обеща, че неговата ДП ще гласува в подкрепа на този проект.

Тази реформа обаче ще трябва след това да бъде утвърдена с конституционен референдум, за чиято организация са нужни три месеца и още три за произвеждането му, а после ще трябва да се преначертаят границите на избирателните райони, изтъкнаха експерти.

Това би отложило едни предсрочни избори с поне шест месеца. През това време сегашното правителство на "Лига" и ДПЗ ще е парализирано и неспособно да се споразумее за бюджета за 2020 г. Този бюджет е изключително важен за третата най-голяма икономика в еврозоната, която е силно задлъжняла и е на ръба на рецесията.

Според Ренци преди каквито и да било избори трябва да се одобри не само съкращаването на парламентаристите, а и бюджет за събиране на недостигащи в хазната 23 милиарда евро и избягване на програмирано автоматично повишаване на ДДС от януари.

За тази цел Ренци предложи да се състави преходно правителство, в което ДП да се съюзи с ДПЗ. Той призна, че "в човешки план това му струва много", защото преди и след падането на кабинета му през декември 2016 г. той е понесъл множество обиди от движението.

Каква е вероятността за поява на ново мнозинство и какво искат италианците?

На теория мнозинство на ДПЗ и ДП е възможно, но "Движение 5 звезди" е разделено на два лагера - ляво крило, което е близко до председателя на долната камара Роберто Фико и би подкрепило такъв съюз, и дясното крило на Луиджи ди Майо, което е по-резервирано.

Според медиите Фико работи по хипотезата за "правителство със стабилно парламентарно мнозинство", което може да е водено от уважавана личност от ДПЗ като бившия съдия по антикорупционни дела Рафаеле Кантоне.

Според колумниста на в. "Република" Стефано Фоли "правителство, сведено до ДП и ДПЗ, което да се роди с амбицията да изкара до края на мандата на парламента през 2022 г., е най-реалистичната хипотеза, при условие, че намери смислена основа за управленска програма".

Ди Майо по-скоро подкрепя широки промени в състава на кабинета в полза на ДПЗ и съставяне на второ правителство на Конте, без вот на недоверие.

Според неотдавнашни социологически проучвания, ако "Лига" на Салвини (на която се отреждат 36 до 38 процента подкрепа) се събере със старите си съюзници от десноцентристката "Напред Италия" и крайнодесните "Италиански братя", получилата се група ще разполага с над 50 процента от гласовете.

В италианската система обаче "правителствата се раждат, умират и възкръсват в парламента", отбеляза бившият премиер Енрико Лета, говорейки за "много креативната италианска политика"

Франсоаз Кадри от Франс прес / БТА

*Заглавието е под редакцията на "Мениджър Нюз"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ