Формулата на ефективното съдържание

Формулата на ефективното съдържание

Не е задължително да сте блестящ журналист, за да пишете с маркетингова цел. Трябва само да знаете как да го правите ефективно.

Това смята Питър Гаска – американски автор, предприемач, практик в полето на маркетинга и създател на онлайн платформата за продажби на детски играчки Wild Creations.

Ето как продължава той в материал в списание Inc.:

Редовното създаване на съдържание за сайт на компания, блог, регистрация в социалните медии, съвсем не е лесна задача. Нашата стратегия включва непрекъснато публикуване на ново съдържание от името на фирмата ни във всеки един от дните от седмицата. Това може да изглежда лесно, имайки предвид, че бизнесът ни е свързан с играчки, игри. Мнозина си мислят, че от играчките може да се почерпи широк набор от интересни теми и идеи за писане. Оказа се обаче, че не е съвсем така. Да развълнуваме феновете със съдържание често е трудно.

Ето защо фокусирахме стратегията си върху ефективност на писането. По-добре кратки публикации, но конкретни и полезни, вместо непрекъснат, изтощаващ стремеж към оригиналност.

Разбираме, че феновете ни, като нас самите, са затрупани с имейли, обновления и безброй много източници на информация ежедневно. За да избегнем подбуждането на раздразнение сред тях с видимо ненужни обновявания, изпращани до тях, решихме да им изпращаме съдържание, което е просто, свързано с тях самите, кратко и ценно.

Ако и вие се занимавате с постоянно публикуване на съдържание с маркетингова цел, имайте предвид следното:

1. Разделяйте на теми. Твърде много автори често опитват да поберат много информация в една публикация. Вместо това, раздробявайте информацията на теми и публикувайте повече неща през семицата.

2. Пишете кратко. Говорете конкретно. Използвайте точки (bullet points) винаги, когато е възможно, за да разделяте съдържанието си и да го правите още по-разбираемо.

3. Направете го визуално. Потребителите обръщат внимание в последните години на публикациите, илюстрирани с големи снимки или на изцяло снимковото съдържание. Използвайте видеоклипове и инфографики. Това ще направи материалите ви полезни и бързи за разбиране. Ще стимулира споделянето им в социалните медии.

4. Направете го ангажиращо. Вместо само да излъчвате послания към аудиторията, публикувайте от време на време неща, които я активизират. Задайте въпрос, направете проучване. Дайте повод за дискусия. Ако една информация не е свързана с публиката и не е конкретна и полезна, не я публикувайте. Не споделяйте само защото трябва нещо да споделите. Забелязва се и отблъсква читателите.

5. Ревизирайте. Съживявайте старо съдържание. Ако откривате, че сте блокирани от липса на вдъхновение, разгледайте интересни неща, които се разпространявали по-рано. Вижте дали темите не може да се разпространят отново, но съживени и ревизирани от гледна точка на деня. Друг вариант е да вземате по-дълги публикации от миналото и да ги разделяте на няколко подробни информации. Или пък да препрочитате стара тема и да я илюстрирате в информационна графика. Така ще създадете нещо ново и ще се асоциирате с темите, провокиращи интерес.   

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ