Хореографът Християн Бакалов представя в България уникален спектакъл

Хореографът Християн Бакалов представя в България уникален спектакъл

Хореографът Християн Бакалов представя в България уникален спектакъл

Хореографът Християн Бакалов, който живее и работи във Франция, се завръща в България, за да представи уникален по рода си спектакъл съвместно с участието на аматьори от всички възрасти и физическо състояние, дори и хора в неравностойно положение. Работилниците ще се проведат от 24 до 27 април тази година в НДК. Уъркшопът е част от подготовката на новия му проект „PURE/small future”, в който артистът създава ситуации, свързвайки участниците един с друг чрез общи действия и чувство за емпатия. 

Осъществяването му се случва в рамките на инициативата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс и Театър Азарян – „Извинени присъствия“, започнала през настоящата учебна година. Фокусът й е да създаде по-задълбочен интерес на учениците в областта на театъра, танца и пърформанса. През цялата учебна година ежемесечно се провеждат специалните тематични срещи с режисьори, актьори, хореографи, танцьори, критици, драматурзи, мениджъри в няколко столични гимназии. Учениците имат възможност да опознаят всички аспекти на сценичната технология в близка среща с нейните създатели.

„PURE/small future” е пърформанс-инсталация в който всеки зрител бива потопен индивидуално през поредица от ситуации и преживявания, които стимулират въображението и възприятието за реалността. Участниците биват преведени през различни пространства, където визуални и сетивни композиции се активират, посредством тяхното физическо присъствие. За тази цел зрителите ще влизат един по един.

Християн Бакалов завършва Държавното хореографско училище – София през 1991 г. във випуска на Илиян Дрангажов и същата година е ангажиран в трупата на „Младия Балет на Франция” в Париж. Кариерата му на танцьор продължава в Националния хореографски център „Claude Brumachon” в Нант. С тази трупа, в продължение на 7 години, реализира световни турнета в Европа, Латинска Америка, Африка и САЩ. През 1999 г. е поканен от „Младия балет на Франция” да постави 4 шансона, първия от които е "Au Suivant" на Жак Брел. В периода 2000 г. - 2005 г. Християн Бакалов поставя за City Center – Ню Йорк, Theater de Ranelagh - Париж, Консерваторията на Сеул - Корея, Консерваторията на Лион - Франция, Френския театър в Прага, Държавното хореографско училище - София, Балет Арабеск - София и Софийската национална Опера. През последните 10 години, Християн Бакалов работи със световноизвестни имена в съвременния танц и театър като Робърт Уилсън, Жером Бел, Ян Фабр, Иво Димчев и много други.

През 2009 година Християн Бакалов се установява в Брюксел, участва в създаването на Volksroom, пространството за съвременно изкуство на Иво Димчев. Християн Бакалов е носител на наградата на "Rayonnement de L'Opera de Paris". Завършил е педагогика в Националния Център за танц в Париж.

Входът за събитието му у нас е свободен, но е необходимо предварително записване на официалната страница на събитието.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ