Непубликуван роман на Казандзакис излиза от печат 60 години след смъртта му

Непубликуван роман на Казандзакис излиза от печат 60 години след смъртта му

Непубликуван роман на Казандзакис излиза от печат 60 години след смъртта му

Последният роман на прочутия гръцки писател, поет и драматург  Никос Казандзакис ще бъде публикуван за първи път 60 години след смъртта му от атинското издателство Dioptra. Текстът, озаглавен „Анифорос” („Нагоре”), съдържа автобиографични елементи. Изследователи на творчеството му го считат за лебедовата песен на родения в Крит философ, написан след световноизвестния му шедьовър „Алексис Зорбас” (1946). Малцината, които са чели оригинала, лесно разпознават характерната лексика и аура на автора, динамичния ритъм и уязвима психика, отбелязват от Dioptra. Според редакторите на издателството „Анифорос” е пълен с автобиографични препратки, свързани с личните преживявания на автора през Втората световна война. Този роман на Казандзакис е реванш за критиките, които той получава за „Алексис Зорбас”, че в него не разкрива огромната човешка болка, щетите и разрушенията, които гръцкият народ претърпява по време на окупацията. „Изпитваме специално благоговение, че ще публикуваме този роман за първи път и ще го предоставим на новото поколение и на всеки, който е обичал този велик автор”, изтъква Константинос Пападопулос, собственик на Dioptra, пред GreekReporter.

Издателството е откупило правата за публикуване на “Анифорос” от Ники Ставру, потомък на Казандзакис и директор на  Kazantzakis Publications, което държи авторските права върху всички произведения на критския пикател. Ръкописът досега е съхраняван в Музея на Казандзакис в родното му село Миртия (Варвари) на около 15-20 км от столицата Ираклион, заедно с други писма, дневници и лични вещи.

Никос Казандзакис е най-превежданият съвременен гръцки автор, смятан за титан на съвременната гръцка литература . Романист, поет, драматург, журналист, философ и политик, Казандзакис е роден и израснал на Крит, но е живял в големите европейски града.

Освен романи, той пише и десетки разкази, пиеси, пътеписи, мемоари и философски есета в периода от  1906 г. до смъртта си през 1957 г. Казандзакис е номиниран девет пъти за Нобелова награда за литература за общо 14 категории. Световната му слава обаче идва след неговата смърт, благодарение на кинематографичните адаптации на Зорба Гръка (1964) и Последното изкушение на Христос (1988). Завладяващата история на собствения му живот е разказана в биографичен филм от 2017 г. на режисьора Янис Смарагдис, припомня GreekReporter.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ