"Европа в старите карти" - една изложба на Националната библиотека

Европа в старите карти - една изложба на Националната библиотека

"Европа в старите карти" - една изложба на Националната библиотека

Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” ни кани да разгледаме "Европа в старите карти" - една изложба от уникални експонати на картографски произведения, дарени от инж. Любен Божков.

Богатата лична колекция на известния картограф постъпва в НБКМ по волята на дарителя през 1953 г. Тя обхваща периода от XIII до XIX век. Географските карти са изработени в ателиета в Амстердам, Антверпен, Аугсбург, Рим, Щутгарт. Създателите им – Абрахам Ортелиус, Теодор Данкертс, Тобиас Конрад Лотер, Питер Шенк и др., са сред най-добрите европейски картографи и гравьори на своето време.

Посетителите ще могат да разгледат 10 копия и 12 оригинални експоната (Карта на Древна Тракия от Абрахам Ортелиус, Антверпен, 1585; Карта на част от Балканския полуостров от Джакомо Кантели, Рим, 1689; Карта на долното течение на р. Дунав с част от българските земи от Йоан и Гилелмо Блау, Амстердам, втора половина на XVII в.; Карта на европейските провинции на Османската империя от Питер Шенк, Амстердам, 1720, и др.). Всички те отразяват исторически, политически и икономически процеси, протичали през вековете в Европа, на Балканския полуостров и по българските земи.

Целта на изложбата е не само да представи промените в картата на Стария континент, но и да осветли подробности за личността и делото на инж. Любен Божков като изтъкнат учен, общественик, предприемач и меценат. Чрез експонираните лични вещи, снимки и публикации се проследяват най-важните моменти от неговия живот. За първи път се показват снимки от семейния албум на фамилия Божкови, благодарственото писмо от цар Борис III по повод книгата „Съобщителните средства на България” от инж. Божков, измервателен инструмент нониус и термохигрограф, с които той си е служил, както и оригинални негови шаржове, дело на приятели художници като Александър Божинов и Константин Щъркелов. В експозицията са и две репродукции на творби от Александър Добринов, свързани с дейността на Любен Божков като председател и гуверньор на Ротари клуб-България.

“Европа в старите карти” е съвместен проект на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий ” и Фондация „Пчелен кошер” със специалното съдействие на внука на дарителя, Любен Божков, и на Цвятко Кадийски, Ротари клуб-София. Изложбата поставя началото на поредицата от събития, посветени на 140-годишнината от взетото на 10 декември 1878 г. решение за създаване на национална библиотека в новоосвободена България. Всеки месец до края на годината ще бъде посветен на различните колекции и направления в НБКМ, за което ще ви информирам допълнително.

Заповядайте на откриването на "Европа в старите карти" в 17:00 часа на 22 януари 2018 г. (понеделник) в Централното фоайе на Националната библиотека.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ