Във Варна започва международния филмов фестивал "Любовта е лудост"

Във Варна започва международния филмов фестивал Любовта е лудост

От днес морската столица Варна се превръща в световна сцена на киното. Фестивален и конгресен център - Варна ще бъде домакин на 27–мото издание на международния филмов фестивал "Любовта е лудост". 

Фестивалът се радва на множество любители на прожекциите на голям екран. Той е едно от най-значимите събития за Варна и културния живот в града.

Кинофестивалът в България вече 26 години прожектира най-новите ленти от света, като всяка година представя 90 игрални филмови заглавия, които влизат в неговата програма. Събитието продължава до 1 септември. 

В конкурсната програма са включени 12 филма, сред които е и българският филм "Пътуващо кино" със сценарист и режисьор Илия Костов, предаде БНР. Останалите продукции са от Аржентина, Испания, Канада, Унгария, Полша, Германия, Румъния, Португалия, Индонезия, Русия и Финландия.

През 2019 г. по време на фестивала ще има втора състезателна програма, която ще е за дебютни филми и ще бъде оценявана от младежкото жури на фестивала. Програмата за документални филми на "Любовта е лудост" включва седем продукции.

Председател на журито на фестивала е Виктор Чучков-син, а останалите членове са британският актьор Александър Перкинс, Чийдем Сезгин от Турция, Илеана Даналаче от Румъния и Ирина Линдт от Казахстан. Наградата за цялостен принос в развитието на българското кино през 2019 г. е за актьора Михаил Мутафов. Носителят на голямата награда "Златна Афродита" ще стане известен на 30 август 2019 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ