Откажете се от тези навици, за да станете по-добър лидер

Откажете се от тези навици, за да станете по-добър лидер

Откажете се от тези навици, за да станете по-добър лидер

Добър лидер се става с време, усилия и практика. Това, което имате по рождение, не е достатъчно, за да стигнете върховете на професията.

Великите лидери не спират да се учат и да развиват способностите си през целия си живот.  Спокойно може да се каже, че постоянното самоусъвършенстване е неразделна част от живота на лидера.  

Разпознаването на нещата, които не трябва да правите и да премахнете от вашата рутина, е също толкова важно, колкото придобиването на нови умения. Важно е да знаете какви са вашите слаби страни и негативни навици, за да знаете как да се отървете от тях.

Това са няколко неща, от които е добре да се откажете, за да подобрите както професионалния, така и личния си живот.

1. Разчитате на микромениджмънт

Вашата компания е вашето дете. Разбираемо е защо голяма част от предприемачите искат да участват във всеки аспект от нейната дейност.

Това обаче пречи на растежа на организацията. Когато контролирате всеки малък аспект на бизнеса, вие прекарвате времето си, работейки за бизнеса, а не върху неговото развитие. Микромениджмънтът задушава служителите, ограничавайки тяхната креативност, мотивация, отговорност и вяра в общата им цел.  

2. Доминирате разговорите

Предприемачите, които ходят на бизнес срещи, за да слушат собствения си глас, не ръководят ефективно своя бизнес. Във ваш най-добър интерес е да не доминирате напълно разговора, за да получите възможно най-много информация и различни гледни точки от останалите хора,

„По време на бизнес среща, лидерите трябва да говорят последни по две причини: Първо, това дава на всички усещането, че са били чути и че са допринесли за дискусията, и второ, това ви позволява да съберете възможно най-много информация, преди да дадете вашето мнение. Научете се да слушате и ще се научите да ръководите“, казва Саймън Синек, автор на бестселъра „Start With Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action.“

3. Позволявате на вашето его да застане на пътя ви към успеха

Контролирането на егото е едно от най-трудните и същевременно най-полезните неща, които може да направите като лидер. Важно е да приемете, че не знаете всичко, че не винаги взимате най-добрите решения и че понякога някой друг може да се справи по-добре с част от вашата работа.

Заемате ли отбранителна позиция, когато получавате критики? Това е его.

Мислите ли, че познавате всички аспекти от вашия бизнес по-добре от всеки друг? Това е его.

Вярвате ли, че сте много по-умни от колегите си? Това е его.

Потискането на егото може да звучи лесно, но то се проявява чрез действията и решенията, предприети на момента. Когато почувствате, че егото ви е на път да превземе контрола върху вашето поведение, отделете няколко секунди, преди да вземете решение и да предприемете действие. Помислите как това ще засегне другите, тяхното его и вашите бизнес цели.

4. Вземате решения във вакуум

Едноличното вземане на решения, без да се вземат предвид други мнения и идеи, е не само лоша бизнес стратегия, но и знак за некомпетентно лидерство.  Когато ви предстои вземане на важно решение, във ваш най-голям интерес като лидер е да чуете чуждите идеи и да намерите най-добрия ход на действие.

Това не означава да превърнете процеса по вземане на решения в компанията в пълна демокрация. Има съществена разлика между отвореността към нови идеи и демокрацията. Когато всички са изказали своето мнение, вие ще може да направите един настина информиран избор.

5. Прехвърляте вината

Като лидер, вашата работа е да отдадете дължимото на членовете на вашия екип за успехи, които са постигнали, и да поемете крайната отговорност за провалите на компанията. Вие сте човека, който носи отговорност както за доброто, така и за лошото във вашата организация.

Лесно е да прехвърлите вината върху някой друг, но това е нещо, което е характерно за слабите хора, не за лидерите. От друга страна, ако поемате отговорност за неуспехите на вашата компания, вие ще спечелите уважението на хората от вашия екип и ще станете по-добър лидер.

Не забравяте, вие не избирате да бъдете лидер, хората избират да ви следват.

Джордан Шелтген, съосновател на Cave Social, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ