Бъди уверен, не арогантен

Бъди уверен, не арогантен

Бъди уверен, не арогантен

Всички искаме да бъде по-уверени и да имаме по-добро самочувствие. То ни помага да изграждаме по-силни и дълготрайни връзки с останалите и да бъдем успешни в сферата, в която сме решили да се развиваме. Понякога, обаче тази увереност може да прескочи границите и да се превърне в арогантност. Лошо, особено ако си висок пост!

В своята книга ,,Why Leaders Fail”, Питър Старк и Мери Кели обясняват, че арогантното държание на шефовете е най-вече в техен ущърб.

Според авторите, добрите взаимоотношенията между шефа и неговите служители са в основата на успешното лидерство.

Това са 7 начина да покажете увереност, вместо арогантност.

1. Признайте своите грешки и винаги се извинявайте за тях

Арогантните хора никога не признават своите грешки и винаги се опитват да прехвърлят вината на някой друг. Скромните лидери винаги поемат отговорността за своите неуспехи и се учат от тях, показвайки на своите служители как да се справят с провалите.

2. Поемете отговорността за действията на вашия екип

Лидерите са тези, които трябва да дават пример на хората в тяхната организация, а това включва поемането на отговорност както за успехите, така и за провалите. „Когато екипът направи грешка, силният лидер поема отговорността и прави така, че тя да не се повтори отново. 

Арогантният лидер ще отрече обвиненията и ще си намери извинение от рода на: „Грешката не е моя.“ Най-вероятно той ще има готов отговор за това кой е „отговорен“  за грешката“, казват Старк и Кели.

3. Бъдете почтителни и учтиви

Наскоро един колега ме нападна със серия от агресивни и неприлични имейли. Успях да овладея ситуацията сравнително бързо, но арогантността на този човек беше пълна изненада за мен. Всичкото уважение, което изпитвах към него се изпари в рамките на няколко минути.

4. Бъдете отворени и готови да научите нещо ново

Арогантността достига своята крайна точка, когато човек започне да си мисли, че знае всичко и, че няма нужда от чуждо мнение и идеи.

„Ако арогантните лидери са тези, които вярват, че няма какво повече да научат, скромните са тези, които се учат през целия си живот. Великите лидери непрекъснато се стараят да бъдат по-добри и да усъвършенстват уменията си както в професионален, така и в личен план.“ , казват авторите на книгата.

5. Покажете благодарност и похвалете тези, които го заслужват

„Смирените лидери познават и награждават важните успехи, от които зависи развитието на компанията. Било то в дома или на работното място,  добрите лидери не изпитват трудност, когато трябва да кажат „благодаря“ и да покажат признателност към хората, които я заслужават.“, твърдят Старк и Кели.   

6. Прощавайте 

Всички правим грешки. Когато вашите служители направят грешка, бъдете първия, които да им прости и работете с тях, за да гарантирате, че те ще си извлекат поука от създалата се ситуация. По този начин, може да сте сигурни, че те ще се справят по-добре с бъдещите си задачи.

7. Потърсете искрена оценка и коригирайте поведението си съобразно с нея

За да се бъдете по-добри във вашата работа, трябва да потърсите мнението на хората около вас. Попитайте шефа, колега, клиент или друг човек, с който работим за искрена и безпристрастна оценка на нашата работа, за да разберете какво да промените и какво да запазите по начина, по които е било до момента.

Peter Economy, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ