Родени ли сте да бъдете лидери?

 Родени ли сте да бъдете лидери?

Родени ли сте да бъдете лидери?

Питали ли сте се някога, дали сте родени да бъдете лидери? Може би са ви казвали, че разполагате с нужните качества и умения, за да станете добър лидер, но има ли всъщност общоприетите стандарти и критерии, които дефинират компетентното лидерство?

Когато говорим за лидерство, има едно-две неща, които винаги са били и винаги ще бъдат в неговата основа – хората и взаимоотношенията. За да бъдете лидер, трябва да можете да се справяте добре с управлението и на двете.

Най-добрият начин да разберете дали се справяте с тези две неща е като сравните себе си с най-добрите лидери в историята.

Това са 4 черти, които отличават родените лидери от останалите

1. Имате вродено желание да помагате на хората да бъдат по-добри в това, което правят

Основен елемент на вътрешната мотивацията е способността за усъвършенстване на личните умения и постигането на майсторство в работата. Очевидно е, че това изисква назначаването на амбициозни хора, които искат да се развиват и да научават нови неща.

Когато разполагате с такива хора, работата ви като лидер е да създадете атмосфера и фирмена култура, която насърчава непрекъснатото учене и взема предвид познанията и мненията на всички хора в организацията, а не само на тези, които са на върха на йерархията.

„Аз съм в бизнеса на развитието на хората – хора, които са по-силни, по-здрави, по-самостоятелни и по-компетентни. Междувременно ние създаваме и продаваме неща, от които печелим пари, за да направим всичко това възможно.“, пише Робърт Грийнлийф в своето есе The Servant as Leader ("Слугата лидер") през 1970 г.

2. Най-важният ви лидерски приоритет е да изградите доверие

В днешно време лидерите не могат да разчитат само на своя авторитет, за да спечелят доверието на служителите си. Съвременната работна среда е по-децентрализирана, вертикална и виртуална. Освен това, те са изправени пред все по-големи предизвикателства, които изискват повече знания, креативност и социални умения.

Как един лидер може да гарантира, че неговият екип ще бъде сплотен и че членовете му ще си сътрудничат, за да създадат добър продукт и да зарадват потребителите? Тайната е в изграждането на доверието, а в неговата основа е почтеността.

Когато лидерите следват високи стандарти за почтеност, те лесно печелят доверието и уважението на своите служители. Хората се чувстват в безопасност в тяхно присъствие, защото знаят, че те са отговорни и че винаги спазват обещанията си. 

3. Разчитате на вашата интуиция

Добрите лидери могат да разпознават най-малките знаци, детайли и сигнали в средата около тях, без да имат нужда от допълнителни разяснения. Те разчитат на своята интуиция, за да изберат точния момент и най-добрия ход на действие.

В своята книга „Why Should Anyone Be Led by You?“ Роб Гофи и Гарет Джоунс наричат тези лидери „ситуационни сензори“(situation sensors). По същество това означава, че тези лидери могат да сабират и интерпретират данните от околната среда, да отчитат промените в атмосферата и да разчитат невербалните знаци, които оставят другите.

4. Основната ви цел в бизнеса е да променяте животи

„Ако чрез бизнеса си не създаваш нещо, което да внесе драматична промяна в живота на другите, то тогава от него няма особен смисъл. Така че, ако имате идея, която ще промени коренно живота на хората, захващайте за работа и я превърнете в реалност“, казва мултимилиардерът и основател на Virgin Ричард Брансън.

Добрите лидери използват мисията на своята компания, за да мотивират и вдъхновят своите служители. Те търсят начини да внесат смисъл и значимост в работата на другите.

„Когато вие и вашите служители се впуснете в работа с подновена енергия и чувство за отговорност, ще откриете, че са много малко нещата, които не можете да постигнете заедно.“, казва още Брансън.

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ