Събитието с трудния клиент

Събитието с трудния клиент

Организирането на събития и партита сигурно ви изглежда като мечтаната работа – помагате на клиенти да планират весели купони и големи празненства, ходите по сватби, рождени дни и годишнини и дори ви плащат за това.

За нещастие мечтата може да се превърне в кошмар, когато попаднете на неприятен клиент, който ви звъни посред нощите, кара ви да правите промени в последния момент или очаква да се занимавате с неща, които не влизат в длъжностната ви характеристика. А защо пък и да не ви кажат, че не можете да свършите нищо като хората. Всичко това ще превърне общуването ви с него в пълен ужас.

Не е необходимо иначе забавната ви работа да ви прави нещастни, нито пък сте длъжни да търпите обиди и ругатни. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите с клиентите "от ада":

Разберете се за очакванията от самото начало

Много конфликти с клиенти възникват, когато ви поискат да се заемете с дейности, които не са включени нито в договора ви, нито в услугите, които предлагате. Изключително важно е още на първата среща, преди подписването на договора, да изясните какво точно влиза в предлаганите от вас услуги. Например когато сключите договор за планиране на сватба, обяснете какви са услугите, които бихте могли да предложите в процеса на планиране. Така, ако получите оплакване от клиент, ще можете да им припомните взаимната ви уговорка.

Изслушвайте тревогите и оплакванията им

Има клиенти, които просто искат да бъдат изслушани. Докато си блъскате главата в опити да се изкажете или да намерите решение на някакъв проблем, което клиентът ви ще одобри, е много възможно още повече да влошавате ситуацията. Просто го изслушайте и бъдете съпричастни. Много по-бързо ще се справите с положението, ако клиентът ви чувства, че наистина ви е грижа за тревогите му, независимо дали ги намирате за глупави и неоснователни.

Предложете повече от едно решение

След като с клиента си сте охладили страстите и сте туширали напрежението, можете заедно да започнете да търсите изход от трудната ситуация. Нахвърляйте различни варианти. Ако той иска нещо, което е непосилно за вас, обсъдете други възможности, които биха могли да задоволят капризите му. Предложете да работите с ваш колега, за да постигнете желаните резултати. Намерете решение, което ще допада и на двете страни.

Продължава на страница 2.

"Уволнете" клиента си

Когато нещата помежду ви просто не се получават, не се притеснявайте да отрежете клиента си. Понякога двама души просто не са съвместими. Независимо какво правите, може да не успеете да задоволите капризите на събеседника си или да откриете решение, което да удовлетворява и двама ви. Просто се откажете. В противен случай не е изключено да се побъркате и да си докарате безсъние.

Щадете психиката си и вложете времето си в по-полезни дейности, като например да намерите и обслужите клиенти, с които да се разбирате. При всички случаи обаче, трябва да обясните на кошмарния си клиент, че работните ви взаимоотношения не вървят и че и за двама ви е ще е по-добре той да си намери друг организатор.

Планирането на събития може да е мечтаната работа, стига да не се сблъсквате с кошмарни клиенти. Понякога може никой да не е виновен и просто да не си подхождате. Използвайте тези съвети, за да се справите с конфликтите, ако това изобщо е възможно, или прекратете работните взаимоотношения. Подобна професия трябва да е забавна както за вас, така и за клиентите ви, за да бъдат и събитията, които организирате весели.

Източник: EventPlanning.about.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ