Amazon Go вече и в Ню Йорк. Какъв е планът?

Amazon Go вече и в Ню Йорк. Какъв е планът?

Amazon Go вече и в Ню Йорк. Какъв е планът?

Магазин без касиер, без каси и хартиени пари, само с електронно разплащане - в него клиентите се разхождат, избират и плащат през телефоните - възможно ли е? Да, и вече се случва в Щатите. Това е иновативният супермаркет Amazon Go. Дори вече има 11 такива. 

Новината сега е, че Amazon Go е отворил врати за първи път и в Ню Йорк. Това предаде Business Insider.

Магазинът прилича на другите обекти на веригата, които са разположени на 11 места в САЩ. Те са с отворени изходи, целта е да няма опашки от чакащи. Той обещава да предлагат скоростно пазаруване, което да отговори на натоварения график на жителите на Ню Йорк. Но има и още нещо, което е различно. 

Какво е различното?

В нюйоркския магазин клиентите могат да плащат вече и в брой, ако искат.

Решението за добавянето на тази възможност дойде след като критици коментираха, че с пълното електронизиране компанията дискриминира клиентите, които нямат банкови сметки.

8,4 млн. домакинства в САЩ, или приблизително 6,5% от домакинствата в страната, не банкират, според изследване на Федералната корпорация по депозитно застраховане, по данни за 2017 г. Заради този факт някои щати решиха да забранят магазините без възможност за плащане кеш. Това са Масачузетс, Филаделфия, Ню Джърси - те изискват задължително да има възможност за кешово разплащане. Ню Йорк и Сан Франциско обмислят подобни мерки. 

През април Amazon заяви пред CNBC, че ще се стреми да добави "допълнителни механизми за плащане" към своите магазини в бъдеще. По-късно говорителят на компанията потвърди пред Business Insider, че това ще включва плащането с пари в брой.

По-рано клиентите имаха възможност само да влязат в магазин на Amazon Go, като са сканирали с телефона си мобилното приложение, което е свързано с кредитна карта или акаунт в Amazon. Но на място в новия магазин в Ню Йорк, служител на Amazon ще пренасочва всички клиенти, които искат да плащат с пари в брой. Той ще сканира стоките им с мобилно устройство, за да ги чекира за плащане и излизане. Клиентът ще може да пазарува в магазина и след това да отиде на касата, за да плати с пари и да получи разписка, преди да замине с купените от него продукти, заяви говорителя на Amazon. В магазина обаче все още няма касови апарати.

Новият магазин ще предложи микс от готови за консумация храни и леки закуски, които са направени от Amazon и местни кухни и пекарни, включително Dominique Ansel, Magnolia Bakery и Hale & Hearty. Клиентите също така ще могат да вземат комплекти за хранене на Amazon.

Какъв е планът?

През 2018 г. Bloomberg съобщи, че компанията се надява да отвори до 3000 безкасови магазина Amazon Go до 2021 година. Безкасовите магазини стават все по-модерни в САЩ, има такива fast-casual магазини и на други вериги като Sweetgreen и Dig Inn, които изискват клиентите да плащат чрез банкова карта или мобилно приложение.

Предимствата

Според управителите, забраната на използването на пари в брой може да ускори обслужването, да премахне бавенето и опашките, да предпази от грабежи и да позволи на компаниите да събират повече данни за клиентите, което е чудесно от маркетингова гледна точка.

Въпреки това критиците коментираха, че безкасовите магазини на практика изключват милионите потенциални клиенти в Америка, които нямат банкови сметки. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ