Брандинг с аромати - това се помни!

Брандинг с аромати - това се помни!

Брандинг с аромати - това се помни!

Луксозните хотели и курортни комплекси по света въведоха различен начин за привличане на клиенти – маркетинг с аромати. Но не какви да е, а специално композирани за конкретната марка.

За тази иновация разказа нюйоркският сайт за дигитален криейтив и технологии PSFK. Тя се въвежда не само от хотелите, но и от магазините за търговия на дребно, спортните зали, модните изложения, тематичните увеселителни паркове. Всички те работят с парфюмериите и специални агенции за брандинг чрез аромати, за да създават уникални свои миризми, които да ги изпълят.

Такъв пример е американската хотелска верига Thompson. Тя ароматизира стаите за гости в хотелите й и в откритите хотелски пространства специално изработен за нея парфюм на име Velvet. Парфюмът е създаден от нюйоркска агенция за брандинг чрез аромати "12.29" и е предназначен за мебелите, завесите, покривките в хотелите с повърхности от кадифе или естествена кожа. От "12.29" обясняват, че ароматът на точно тази хотелска верига съдържал "дълбочината на патладжана с леки нотки на черна кожа, свеж тютюн, одимено кедрово дърво и дълбок мирис на пачули". Всички тези миризми се смесват в парфюм, направен за да създаде "усещане за естетика и небрежен лукс“ и да активира още едно от човешките сетива по време на преживяването в хотела - обонянието. 

"12.29" работи и с друга хотелска верига в САЩ по създаването на уникален аромат, с който да се направи брандинг - Quin. За тези хотели агенцията изработва парфюм, който съчетава "нотки на чист лен, пресен пипер, току-що откъснат ветивер, сочен касис и опушен кашмеран“.

Продължава на страница 2.

Много големи хотели по света използваха брандинга с аромати. Сред тях се включват The Refinery, Starwood, Le Meridien, Le Labo, Westin. Всички те залагат на това, че уникалният, постоянен аромат ще бъде част от тактиките, които оформят една обща, голяма маркетинг стратегия на привличане на клиенти.

Някои от веригите предлагат за продан направените за тях парфюми, бутилирани във флакони, както и свещи със същия аромат. По този начин разшираяват продуктовата си линия, увеличават лоялността към марката, утвърждават емоционалната си връзка с клиентите дори след като гостите им си тръгнат. С купуването на парфюм или свещ с техния уникален аромат хората могат да пренесат усещането, че са в познатия хотел всеки път, щом пръснат у дома малко от парфюма или запалят свещта.

Маркетингът знае, че уникалните миризими и ароматите са мощен инструмент за събуждането на приятни спомени. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

5 неща, които нарцисистите винаги правят, когато говорят с другите. И как да реагираме
bTV се разделя с Антон Хекимян
Средната заплата в България се е повишила до 1957 лв. през второто тримесечие на годината
Nike запазва короната си като най-ценната марка за облекло в света
Земеделският министър: Проверка показа, че надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
Ръст на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци
Андора забранява купуването на къщи от чужденци