Те "убиват" новините

Те убиват новините

Те "убиват" новините

Facebook и Google "убиват новините". Това смята главният изпълнителен директор на Dow Jones & Company Уил Луис, коментирайки ролята на двата онлайн гиганта върху света на медиите за Business Insider. Facebook и Google се превърнаха в двата портала към новините в модерната епоха на медиите. Те изместиха журналистите като "гейткийпърс" към сведенията до публиката по старата медийна теория. 

Избирането на Доналд Тръмп за 45-и президент на САЩ "беше провокирано от безпрецедентна буря от фалшиви новини", според редица американски наблюдатели. Двата интернет гиганта са обвинявани, че са били платформи за разпространение на фалшиви информации. Смята се, че те са позволявали на "мошеници от много далеч, като от Македония например, да заблужадават американската публика и рекламодатели с лавина от измамни истории с цел кликване", посочва Business Insider. 

Луис смята медийните времена за интересни. Не защото американските гласоподаватели "са били подведени", а понеже Facebook и Google сега са засрамени и им е било наложено да преосмислят сложните си алгоритми за разпространение на новини. 

Става въпрос за вид злорадство от негова страна - Уил Луис от 3 години е шеф на Dow Jones и издател на "Уолстрийт джърнъл". "Ние продължавахме да ги предупреждаваме (Facebook и Google - б.пр.), казвайки че "това е инцидент, който предстои да се случи - вие третирате фалшивите новини по същия начин, както новините на "Уолстрийт джърнъл". Това накрая ще ви изяде". И ето, изяжда ги", обобщава той. 

Луис е един от най-ценените кадри на медийния магнат Рупърт Мърдок. Той е прекарал изборната нощ с Мърдок в централата на 21st Century Fox и News Corp в Манхатан. 85-годишният магнат е определил победата на Тръмп и последвалото отпадане на медийното отразяване на кампанията като процеси "с мирис на пари". 

News Corp заема отбранителна позиция. Компанията представи рекламна кампания за повишаване на абонамента на "Уолстрийт джърнъл" под лозунга "Никога не е имало по-голямо значение откъде се сдобивате с новини". Кампанията припомня на публиката за проникването в живота им на фалшива журналистика онлайн, създавайки натиск върху репутациите на Google и Facebook.

"Той ни стимулира за това", казва Луис за медийния ветеран Рупърт Мърдок. "Даде ни три дни да разпространим кампанията по добрия, старомоден начин и ние я задвижихме много силно", разкрива Луис. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ