Графиките в презентациите - ето как...

Графиките в презентациите - ето как...

Графиките в презентациите - ето как...

Презентациите на маркетолозите често са скучни или неразбираеми, заради графиките в тях. И така е от доста време.

Действително, таблиците и списъците са нужни за онагледяването на важна бизнес статистика. Често обаче те са поставяни неправилно. Тогава вместо да помагат, те пречат на говорещия пред публиката да представи проекта си по интересен начин. 

Няколко простички правила по отношение на графиките в презентациите могат ги да направят далеч по-полезни и разбираеми. Това смята Джефри Джеймс – редовният автор и колумнист на Inc.com. Той определя препоръките си на базата на разговор с психолога Стивън Кослин, автор на книга по темата. Съветите му са следните:

Използвайте графика, когато илюстрирате приблизителна стойност. Графиките са силни в обясняването на сравнения. Ако опитвате да изразите съпоставката на два показателя с думи и числа, принуждавате аудиторията си да смята наум. Защо, след като можете да я улесните? Графиките са подходящият инструмент.

С графиките опростявайте сложни данни. Ако информацията ви съдържа множество елементи (продажби с времето например), се придържайте към максимално опростена форма на поднасяне на информацията. Не претрупвайте слайда с много цветове или индикатори за измерване.

Разделете сложните концепции на няколко графики. Трудно е за аудиторията да асимилира сложните модели на процеси в илюстрации. Затова разделете процеса на части, които да покажете в различни слайдове. 

Не използвайте клиширани снимки. Например на щастливи и красиви офис служители, които разговарят. По-добре без тях. Сложете за фон някакъв цвят. Ако смятате, че има нужда да покажете хора, изберете по-реалистична снимка. 

Най-важното, което търговецът може да стори

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ