Изчезва ли ролята на главния маркетингов директор?

Изчезва ли ролята на главния маркетингов директор?

Изчезва ли ролята на главния маркетингов директор?

Позицията "Главен маркетингов директор" в големите компании е заплашена от изчезване. Това коментира главният маркетингов директор на Mastercard в Щатите Раджа Раджаманар, цитиран от изданието AdAge. Той разсъждава за бъдещето й. 

"Има нещо като екзитенциална заплаха за ролята на Главния маркетингов директор в момента", казва той, отбелязвайки факта, че компании и големи рекламодатели като "Кока-Кола" са премахнали в САЩ тази позиция изцяло. 

"Какво ви говори това?", пита той. Означава, че главните маркетингови директори в много компании са неспособни да оправдаят съществуването на ролята си. Те не могат да докажат стойността, която допринасят, на масата за разговори с главния изпълнителен директор и главния финансов директор, посочва той. 

По думите му целта на този пост в крайна сметка е "да свърже точките" между маркетинговите ключови идикатори за представянето (KPI) и бизнес резултатите. Това дава необходимата увереност на висшия мениджмънт и финансовия директор, че трябва да бъде задържано съществуването й. 

Раджаманар е един от най-технологично просветените маркетингови директори в Щатите, както и добре трениран мениджър, с отлични умения да се изразява. Той дискутира темата в подкаста Ad Lib на AdAge, дебатирайки състоянието на маркетинга в настоящите времена, когато според него "хората мразят рекламите" и разполагат със силата да ги блокират. Поради това, той смята, че "разказването на истории" в рекламата е мъртво. То според него е възложено на брандовете, за да създават преживявания за потребителите си - нещо, чрез което компанията, в която работи, Mastercard, е успяла да се докосне до 1,7 млрд. души по света. 

Продължава на страница 2.

"Клиентите вече гледат на рекламите като на дразнител, като на досадно прекъсване. Те са много раздразнени от тях", коментира той. "Когато клиентите крещят в лицето ти: "Не искам твоите тъпи реклами, а ние казване "Не, не, ние ще ви разкажем по-добри реклами", това е много глупаво", отбелязва още той. 

В маркетингово отношение Mastercard е отличник с 20-годишната си кампания "Безценно" ("Priceless"), която еволюира в 5-те години, откакто Раджаманар зае поста главен маркетингов директор на компанията. Друга кампания, с която брандът събра внимание в социалните мрежи, е тази, в която обеща да дари храна за гладуващи деца всеки път, щом футболистите Лео Меси и Неймар-младши вкарат гол по време на предстоящото Световно първенство по футбол. Това бе обещание, от което компанията след това обаче се оттегли. 

"Когато машината на социалните мрежи се задвижи, никой няма търпение наистина да разбира цялата история - хората просто поглеждат заглавието и започват да полудяват, без да кликнат и да прочетат задълбочено", припомня още Раджаманар. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ