Изпитани методи клиентът да бъде още по-доволен

Изпитани методи клиентът да бъде още по-доволен

Изпитани методи клиентът да бъде още по-доволен

Хората, които купуват веднъж, не захранват продължителния растеж на бизнеса. В продажбите на дребно е от ключово значение продължителният успех.

Според изследователската фирма Gartner Group в САЩ едва 5% повишаване на удовлетвореността на потребителите може да доведе до ръст на печалбите между 25% и 125%. Бизнесът може да задържи хората, които са се възползвали от предложенията му, като разбере правилните методи за ангажиране на потребителите чрез каналите, в които те са активни.

Как да го стори?

Тук следват няколко изпитани начина.

1. Моделът с "безплатно и първо качество" (т.нар. freemium). Големи компании като създателят на играта за смартфони Angry Birds – Rovio, Dropbox, Buffer App, Skype предлагат безплатно изпробване на продукта им или безплатна версия, които позволяват на потребителите да го тестват. Моделът позволява потребителят да бъде превърнат в постоянен клиент до 30 дни, чрез изпробване на стойността на офертата. Препоръчително в него е безплатната версия да съдържа опции за записване чрез email или препоръки към приятелите в социалните медии. Така се събира полезна информация за потребителската база.

2. Прсонализирането. Често напускаме интернет страниците 10 до 20 секунди, след като сме ги отворили. Интернет адресите с ясно изложени предложения обаче задържат потребителя в тях. Ключът това да се случи е адекватността спрямо аудиторията. Можете да персонализирате изживяването с посещението на сайта ви чрез редуване на атрактивни цени на продуктите и промоционални оферти със снимки, текст и видео.

Продължава на страница 2.

3. "Умни" изследвания на удовлетворението в потребителския житейски цикъл. Маркетингът не приключва с продажбата. Професионалистите знаят, че той продължава и след нея. По мнение на американската фирма Hootsuite маркетингът след продажбата е един от най-силните инструменти за връщане на клиента. Той разчита на допитвания до купувачите, които ги оставят с впечатление, че бизнесът активно комуникира с тях, дори след като е получил парите им. В тези проучвания се събират ценни препоръки за подобряване на офертите.

4. Свързването на съотношението цена/действие с лексиката на комуникиране с клиента и призивите в сайта. Какво се има предвид? Ако аналитичните данни за уеб трафика на сайта ви идват от ключови думи като "електронни книги" например, би било полезно да създадете специална страница в него със силни призиви за действие, в които се съдържат тези две думи и техни синоними. Експериментирайте, за да разберете кое работи най-добре за трафика на сайта ви.

5. Вграждането на игрови елемент. Внасянето на забавление в сравнително монотонни процеси на употреба на фирмени продукти и услуги (gamification) продължително се използва от големи фирми като GrubHub, HSN и Coca-Cola, за да се повиши степента на взаимодействие с потребителя, да остави в съзнанието му приятен спомен и да го мотивира да се завърне. За да измисли нещо такова, маркетингът трябва да излезе от рамките на познатото и да бъде смел в предложенията си пред мениджмънта.

От сп. Entrepreneur

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила