Митът за 8-секундното внимание

Митът за 8-секундното внимание

Средностатистическият американец има продължителност на вниманието от 8 секунди - толкова най-много може да го задържи, без да го отклони. По-малко е от това на златна рибка, констатира обширно отразявано проучване, проведено от Microsoft преди години. Идеята е, че никой вече не може да се фокусира върху едно нещо за дълго и това влияе върху всички области на бизнеса и живота - от създаването на социалната мрежа Twitter, с нейните статуси от максимум 140 символа, до това, че никой не би прочел писмо с търговска цел, което е прекалено дълго. И че никой не би гледал видео на компютъра си, което трае повече от 5 минути. 

"Аз смятам, че това са пълни глупости!", коментира в сайта на списание Inc. Шон Бък. Той смята, че проблемът на хората днес не е така нареченият attention span. Проблемът ни е, че разполагаме с безкрайно много възможности, от които да избираме. 

Когато се появява телевизията, хората имат само няколко канала, които да гледат. Днес вече разполагаме с до над 200 телевизионни програми плюс всичко, което се предлага като DVR, Netflix, Amazon Prime, Hulu, YouTube и др. 

"Ако аз имам опции и вие ме отегчите, е лесно просто да сменя канала. Шансовете са, че най-вероятно аз мога да открия нещо, което ще ме забавлява повече. Това означава, че вие разполагате с много къс интервал от време, за да ме забавлявате, или аз просто ще се насоча към следващата опция", коментира Бък. 

По думите му поради наличието на безкрайни възможности, маркетингът значително се е променил през последните години. Преди 15 години, ако човек не получеше добър отговор още на първите си маркетингови усилия, или някаква последвала комуникация, беше по-вероятно да няма следващи резултати. Днес, тъй като е толкова трудно да се грабне вниманието на някого, маркетологът може да не се сдобие с отговор и доста по-късно, ако настоява. За това са необходими много по-големи и по-сложни кампании - за да си проправи съобщението път през шума. 

"Например, аз развих кампания с директна поща от 5 стъпки, проектирана да доведе повече пациенти на едни зъболекарски кабинети. Откакто кампанията стартира преди 6 години, стъпки 4 и 5 от нея комбинирани заедно доведоха до по-голям брой нови пациенти, отколкото стъпки едно, две и три. (...) По мое мнение това се случи, заради отлагането от хората да отговарят, причинено от безкрайните възможности, които са налични пред тях", казва авторът. Какво има предвид? Например, когато някой потенциален клиент е получил четвърто поред писмо по пощата за зъболекарските кабинети. Тогава много от хората се сещат, че това е четвъртият път, в който решават да се обадят по телефона на кабинета, за да си запишат час, но все са го отлагали поради много други решения, които е трябвало да взимат, или поради други задачи.

И с упорство на маркетинга се получава много по-голям отговор. Четвърта поред брошура до същия човек? Да, изпратете я. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ