Социални мрежи за малкия бизнес - основните въпроси

Социални мрежи за малкия бизнес - основните въпроси

Социални мрежи за малкия бизнес - основните въпроси

Чували ли сте фразата „Провалът в планирането е планиране на провал”? Това е старо и златно правило в света на маркетинга, което може да се отнесе към модерните малки фирми в социалните медии. Създаването на подробна медийна стратегия за действие в тях все още е важно, за да имате сигурен и стабилен бизнес. Това посочва Entrepreneur.com.

Авторите на изданието припомнят, че стратегията за реклама в сайтовете за комуникация се крепи върху отговорите на няколко фундаментални въпроса, които са следните:

„Какво цели да постигне фирмата ми чрез социалните медии?”

Отговорът: Зависи от вида на бизнеса ви. Можете да ги използвате, за да популяризирате марката си, директно да се свързвате с клиенти, да разрешавате проблеми, да предлагате добавена стойност към офертите си и да промотирате специфични продукти и услуги.

„Кой трябва да поддържа регистрациите на фирмата ми в тях?” 

Отговор: Ако компанията ви е малка, делегирайте задачата на член на екипа, който има опит с тази област. В случай, че тя е по-голяма, можете да ангажирате квалифициран служител от маркетинг отдела. При най-големия бизнес с широки маркетинг бюджети се назначава външна агенция с опит в областта.

„Трябва ли бизнесът да има присъствие във всички популярни социални медии?”

За начало, експертите съветват малкия бизнес да започне със създаването на присъствие само в една социална мрежа, поне в първите няколко месеца на установяването на маркетинг присъствие. Коя да бъде тя? Разберете къде има най-много от клиентите ви.

„Кои са най-добрите социални медии за мрежи бизнес?”

Независимо дали фирмата ви е малка или голяма, не можете без регистрация в Twitter, според сп. Entrepreneur. Изданието посочва, че това е платформа, с която човек лесно се научава да работи. 140-те знака на съобщенията й са сила. Ако компанията ви е основно b2b бизнес, използвайте LinkedIn и оптимизация в търсенето в Google.

В Slideshare могат да се достигнат лидери в индустрията. B2C компаниите пък често постъпват умно във Facebook и Pinterest. 

Имайте предвид и Instagram. 

„Колко често трябва да публикувамe съдържание от името на марката ни?”

За марките се препоръчва публикуване от два до пет пъти на ден. Отнася се за всички социални мрежи. Една публикация не е достатъчна.

Продължава на страница 2.

„Какъв тип съдържание трябва да публикувам в отделните медийни платформи?”

За Facebook, Pinterest и Instagram се препоръчват запомнящи се снимки на продукти, фирмени събития и може би кадри от работния процес (зад кулисите).

Във Facebook се харесват и текстови съобщения без линк към онлайн материали. В него е особено ефективно задаването на въпроси.

За Twitter не се препоръчва разпространението на чужди публикации и съдържание. Twitter е подходящ за споделянето на корпоративни новини, съвети за продуктивност и текстове за лидерството в индустрията, събитията, благотворителността, екологията.

„Подходящо ли е да използвам социалните мрежи за потребителско обслужване?” 

Да, те са добър инструмент за връзка с клиентите. Много големи и развити фирми в тях проемат потребителски оплаквания.

„Как мога да превърна последователите си в социалните медии в клиенти?”

Няма сигурни трикове, които да проработят в тази насока и да превърнат феновете и последователи в печалби за бизнеса. Въпреки това някои тактики се очертават като по-работещи. Например, рекламите и спонсорирането на публикации във Facebook могат да бъдат лесен и не много скъп начин да натрупате голяма база от фенове, да повишите ангажираността им със страницата ви и да събирате информация за търговския отдел. От вас зависи доколко ще превърнете тази информация в продажби.

„Как мога да измеря успеха на маркетинг усилията си?”

Това е много важно. Всяка социална платформа има собствена система за измерване. Facebook например дава на администраторите на страниците в него достъп до вътрешни данни безплатно. В тях е записано колко от феновете си взаимодействат с публикациите. Можете да използвате данните, за да планирате по-добре бъдещите си публикации и да решавате кои са най-ефективните начини да се свързвате с хората в тези медии.

LinkedIn предоставя подобна система за анализ на фирмените страници. Използвайте Google Analytics, за да видите колко ефективни са кампаниите ви с социалните медии и доколко те задвижват трафик към уебсайта ви или към онлайн магазините, където се продават ваши продукти.

„Коя е най-голямата грешка, която трябва да избягвам?”

По ирония, отговорът тук е да нямате план за действие. Реагирайте според конкретния казус

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Най-важният критерий за успех в живота според Уорън Бъфет
Част от плаж потъна след вчерашното земетресение в Централна Гърция
БСП спешно задвижи процедура за имунитета на Борисов, ГЕРБ контрираха с въпрос за бутона "Еnter" (допълнена)
3,93 е средната оценка на матурата по български език и литература
Депутатите одобриха създаването на нова правна форма на дружество с променлив капитал
Ердоган назначи жена за управител на централната банка на Турция
Бизнес парк София се трансформира в по-зелен и социален градски център
Google предприема мерки срещу служителите, които не ходят достатъчно често в офисите