Старото и новото мислене в маркетинга

Старото и новото мислене в маркетинга

Старото и новото мислене в маркетинга

Медиите се промениха завинаги, а с тях и потребителите. Настъпи нова епоха.

А старата?

Тя бе определена от правила и стратегии, които днес не работят. Много от големите компании с дългогодишна история на пазара все още следват някои от тези правила. По-голямата част от тези фирми не прогресират. Напротив, борят се да се задържат.

Старите маркетинг правила са следните:

• Стъпка 1: Създай продукт, който се харесва масово на голям брой потребители или купувачи.

• Стъпка 2: Достигни до възможно най-масова аудитория с рекламно съобщение, което се харесва на мнозина сред тези потенциални купувачи.

• Стъпка 3: Създай разпознаваемо бранд име, което може да бъде разширено до допълнителни продуктови категории.

Въпреки че е вярно, че компаниите, следващи тези правила, в миналото са могли с тях да изградят силен бранд – такива примери са Sony или Coca-Cola – този тип "обширен маркетинг" вече не работи. Причините са следните:

1. Интернет и изобилието на медиите фрагментираха потребителите в купувачи, принадлежащи на все по-малки и по-малки групи, всяка от които е със свои характеристики и има свои уникални интереси.

2. Съобщенията, които се харесват на тези потребители и купувачи, трябва да бъдат много персонализирани и прецизирани, за да се привлече вниманието им.

3. Проникването на брандовете и съобщенията стана толкова превземащо, че хората просто ги изключват и не ги чуват.

С други думи, това, което е работило за Coca-Cola преди десетилетия и е допринесло тя да се задържи като колосален бранд, днес със сигурност няма да ви помогне.

Какви са правилата на новата епоха?

Продължава на страница 2.

Ето какво работи.

• Стъпка 1. Създай продукт, насочен към много специфичен вид потребители или купувачи.

• Стъпка 2. Таргетирай първоначалното си рекламно съобщение към аудиторията по начин, с който си създаваш защитници на бранда.

• Стъпка 3. Накарай тези "бранд адвокати" да дефинират името на марката ти и бъдещето на офертите ти.

Забележете, че това е напълно противоположно на работещото в миналото.

Докато старите стратегии бяха обширни и в тях се използваха няколко форми на масмедиите, новите са по-стесняващи и залагат на нишовите медии. Маркетинг миналото беше предимно свързано с достигане на масите, докато сега маркетингът се прицелва в малки групи от хора, за да получи резултат.

Старите правила караха маркетолозите да се чувстват като богове - хора, контролиращи бранда и неговата съдба. Новите поставят юздите в ръцете на потребителя.

Джефри Джеймс в американското списание Inc.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ