Ценни съвети за ефективно онлайн общуване

Ценни съвети за ефективно онлайн общуване

В работния свят е от решаващо значение да умеем да създаваме контакти.

В същото време стана по-трудно хората да предоставят данните си за връзка, особено след новите, по-строги регламенти и разкритията за пробиви в сигурността на електронни пощи и социални мрежи.

Може би затова темата "Как да се свързваме с хората и да получаваме отговор" е една от най-разглежданите в секцията на LinkedIn за учене и усъвършенстване. Тя подчертава най-ефективните в момента начини да създаваме нови контакти чрез онлайн общуването и в крайна сметка, да мотивираме получателите да ни отговарят. 

"Хората ми пишат всеки ден и ме впечатлява, че те използват всички техники и стратегии, които обхваща онлайн курсът ми", коментира пред Business Insider контент мениджърът на LinkedIn Learning в Испания Карлос Бургес де Гопегуй. 

По думите му изброените стратегии са насочени към всички, въпреки че са издържани в търговски тон. 

"Всеки може да се възползва и да спечели от тези съвети, за да подобри техниките си за общуване и най-вече, комуникационните си тактики. Затова е курсът - за стратегии, които произвеждат резултати и признават, че всеки сценарий в общуването е уникален и различен", коментира още той. 

Бургес предлага пет съвета на всички, които искат да осъществяват контакт с хората, както и на всички, които са изморени от еднопосочната и непродуктивна комуникация в социалните мрежи, по имейла, във форуми и по телефона. 

Ето какви са те.

1. Винаги знайте до кого пишете и пригодете имейлите си до него. 

Може да изглежда очевидно, но все още мнозина разчитат на шаблони, които просто не работят. "Щом разберете добре на кого пишете, ще установите равнището на формалност, необходима написаното да резонира с този човек. Трябва да избирате думите си внимателно и да облечете съобщението си с първите две изречения на имейла - ако не съумеете да го направите по ефективен начин, получателят незабавно ще спре да чете. 

2. Бъдете емпатични. 

Продължава на страница 2.

2. Бъдете емпатични. 

Особено когато вие сте страната, започваща контакт. Тогава трябва да накарате личността, която адресирате, да се почувства все едно работите с нея рамо до рамо. А, не, сякаш се опитвате да извлечете нещо от нея. Хората не са глупави и в момента, в който разберат, че целите да извлечете нещо от тях, те ще блокират пътя ви към тях. 

3. Отговаряйте бързо. 

Времето създава разлика в качеството на онлайн комуникацията. Интервалът между едно съобщение и неговият отговор може да определи начинът, по който получателят обмисля съобщението. По отношение на изпращача, бързината на отговор показва колко усилия той влага в онлайн комуникацията и доколко тя е важна за него. 

3. Пишете правилно, чисто и грамотно.

Този последен съвет може би трябва да е първи. Бъдете внимателни с граматиката и буквените грешки. Преди всичко, докато пиешете имейли, бъдете максимално съсредоточени. Това, че бързате, не е извинение. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ