Сега е моментът за абонамента!

Сега е моментът за абонамента!

Сега е моментът за абонамента!

Кое е първо – ангажираността или абонаментът? Това е класически сценарий, подобен на този с яйцето и кокошката. Дали потребителите се абонират, защото вече са ангажирани от някаква услуга, или защото тепърва искат да се ангажират с нея? Отговорът вероятно е комбинация от двете, пише Дейв Даба за PR Daily.

Проучване установява, че обикновено платените абонати са с 34.5% по-ангажирани от останалите хора, които консумират една информация безплатно. Освен това абонатите са по-склонни да промотират любимите си брандове. Очевидно е, че моделът на абонамента, комбиниран с тактики за персонализирано ангажиране и добавена стойност, може да бъде мощен начин за достигане до потребителите.

Икономиката на абонаментите се е увеличила петкратно по размер от 2012 година. Над 80% от американците например се абонират за поне една платена услуга за стрийминг на видео, макар че средно се абонират за 4.

Един от най-добрите примери за успешен модел, базиран на абонаментите, е компанията за метеорологични условия Weather Company. От лансирането на премиум абонамента преди по-малко от две години компанията е събрала близо един милион платени последователи. Нещо повече – според Шери Бахстийн, главен изпълнителен директор на Weather Company, която е притежавана от гиганта IBM, платформата бележи двуцифрен ръст през всяко тримесечие.

За да имат маркетолозите подобен успех, когато става дума за набавяне на платени абонаменти, те трябва да разбират тяхната стойностна оферта и достъпа до иновативни технологии, които позволяват оптимизация.

Изследвания в научни пропорции

Към създаването на модел за абонаменти трябва да се подхожда така, както към научния процес: от хипотезата през изследването, през анализа на данни и накрая – към крайните резултати. Не можете просто да лансирате услуга, изискваща абонамент, и след това да се чудите какво искат потребителите или дали са склонни да платят.

Ефективен начин за изследване е вникването в потребителите. В случая на Weather Company това означава провеждане на анкети и фокус групи с потребителите с цел изслушване какво искат те от платения продукт, което им позволява да персонализират изживяването от самото му създаване въз основа на техните нужди.

Изкуственият интелект дава възможност за прогнози

С изчезването на бисквитките от трети страни пространството за дигитална реклама може да се ориентира към едно по-ангажирано със сигурността бъдеще. Но търговците не трябва да се безпокоят.

В действителност бисквитките казват на брандовете какво се е случило в миналото и въпреки че данните могат да бъдат интересни и полезни, по-модерните технологии като изкуствения интелект могат да изведат стратегията ви на следващо ниво, като прогнозират поведението на бъдещите потребители.

Вземете за пример абонаментите за приложения за запознанства. Можете ли да предскажете дали един потребител ще прекара допълнително време с ухажори на „Свети Валентин“? Дали ще напуснат услугата ви, след като не си пишат с никой в продължение на седмици? Въоръжени с нужните прогнози, как можете да предложите по-добро изживяване и обслужване?

Двете части на абонамента

Абонаментната икономика става по-наситена, а броят на играчите, които се борят за портфейла на потребителя нарастват. Как тогава да се уверите, че вашите услуги са нещо, за което си струва човек да плати?

Абонаментът има две части. Първо – придобиването, което се концентрира около насочени маркетинг стратегии. Но второто, запазването на потребителя, в свързано със силата на действителния продукт. Целта трябва да бъде винаги увеличаване на стойността, за която искате потребителите да плащат. Предлагате ли собствено изживяване, което другаде не би могло да бъде достъпно безплатно? Използването на обширни потребителски изследвания и предсказуемостта на изкуствения интелект ще помогнат да разпознаете най-добрия път към оформянето на едно изживяване.

***

Абонаментите могат да осигурят по-голяма възвръщаемост, когато се изпълняват по начин, който използва изследвания, персонализация, както и технология за предсказване на поведението за стимулиране на ангажираността. Абонаментният модел е обещаваща територия за печелене на предимства и от страна на компаниите, и от страна на потребителите.

Дейв Даба, главен маркетинг директор на CleverTap, за PR Daily

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ