Водещ анализатор прогнозира спад на пазара на криптовалути

Водещ анализатор прогнозира спад на пазара на криптовалути

Водещ анализатор прогнозира спад на пазара на криптовалути

Един от водещите анализатори в криптосферата, Маркус Тиелен от 10x Research, прогнозира спад на пазара на рискови активи, сред които са и криптовалутите, съобщи CoinDesk.

Основният катализатор за този спад според Тилен е неочаквано високата и устойчива инфлация. Затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ в отговор на инфлационния натиск оказва негативно влияние върху пазара на криптовалути.

Повишаването на доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа с 40 базисни пункта до 4,61% този месец, което е най-високото ниво от ноември 2023 г., прави високорисковите активи като технологичните акции и криптовалутите по-малко привлекателни за инвеститорите.

"Пазарът на облигации също сигнализира за възможна промяна на тенденцията. Прогнозите за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв през 2024 г. се промениха, като сега се очакват по-малко от три понижения, както се предвиждаше по-рано. Доходността на 10-годишните американски държавни облигации надхвърли 4,50%.," написа експертът в бележка за инвеститорите.

Тиелен смята, че тези фактори могат да сигнализират за повратна точка за рисковите активи, включително акциите и криптовалутите.

Експертът обяви, че сред криптоактивите е оставил само малък дял от "сини чипове" в портфейла си и е продал всичките си акции на технологични компании, позовавайки се на негативната динамика на Nasdaq и нарастващата доходност на облигациите.

"Вчера разпродадохме всичко", написа Тиелен, като обясни хода си с продължаващата инфлация, намаления темп на намаляване на лихвените проценти и нарастващата доходност на облигациите.

Според Тилен голяма част от ралито на биткойна в периода 2023-2024 г. е било предизвикано от очакванията за по-ниски лихвени проценти, но тази хипотеза сега е поставена под сериозно съмнение. Той също така добави, че притокът на средства към спот борсово търгуваните фондове (ETF) е пресъхнал. От одобрението на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) през януари тази година биткойн ETF-ите са привлекли близо 12 млрд.

Петдневната средна стойност на нетните входящи потоци в биткойн-ETF е спаднала до нула", каза експертът.

"След първоначалния изблик на ентусиазъм, породен от новостта на криптовалутните ETF-и, притокът обикновено пресъхва, в условията на застой на пазара. За съжаление, от началото на март не сме свидетели на трайно увеличение на цените", обясни Тилен. Спадът в цените на криптовалутите, вариращ от 2% до 17% през последните месеци, вероятно е накарал много инвеститори да заемат изчаквателна позиция.

Експертите от 10X Research смятат, че "копачите", принудени да продават биткойни, за да покрият разходите след халвирането, могат да окажат значителен натиск върху обменния курс на първата криптовалута през летните месеци.

"Според нашите оценки след намаляването наполовина миньорите биха могли да продадат биткойни на стойност 5 млрд. долара", каза Маркус Тилен, "Това свръхпредлагане на пазара може да се задържи в продължение на четири до шест месеца, което може да доведе до стагнация на цената на биткойн, както се е случвало и преди.

По-рано в дългосрочната си прогноза експертът допусна курсът на биткойна да нарасне до 70 хил. долара до края на 2024 г. и нарече инвестициите в биткойн ETF-и катализатор за по-нататъшния му растеж. Сред другите фактори за ръст на курса на първата криптовалута Тиелен посочи макроикономическата среда, паричната политика и изборния цикъл в САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ