Шеф на Adidas подаде оставка заради обвинения в расизъм

Шеф на Adidas подаде оставка заради обвинения в расизъм

Шеф на Adidas подаде оставка заради обвинения в расизъм

Глобалният директор „Човешки ресурси“ на Adidas, Карън Паркин, подаде оставка от поста си, след като месец по-рано служители призоваха бранда за спортни стоки да започне разследване срещу нея за расова дискриминация, предаде CNN.

„Стана ми ясно, че за да обединим тази организация, е по-добре да подам оставка и да проправя път за промяната“, споделя Паркин в официално писмено изявление по темата. С това свое решение тя прекрати 23-годишния си стаж в компанията. Нейната длъжност временно ще заеме главният изпълнителен директор Каспър Рорстед.

Недоволство срещу нея се зароди още миналата година, след като „Уолстрийт Джърнъл“ съобщи, че по време на среща със служители тя е определила темата за расизма като „шум“, който се дискутира единствено в САЩ. Малко след това разследване на „Ню Йорк Таймс“ разкри, че по-малко от 5% от служителите на Adidas в Северна Америка са тъмнокожи. Те споделиха, че се чувстват маргинализирани от работодателя си, който редовно използва тъмнокожи дизайнери и бранд посланици като музикалните изпълнители Бионес и Канйе Уест.

Производителят на спортно облекло предприе редица инициативи, свързани с борбата за неравенство в Щатите, а една от тях е попълването на поне 30% от работните позиции от тъмнокожи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ