Социално предприемачество с горещо кафе срещу самота

Социално предприемачество с горещо кафе срещу самота

Социално предприемачество с горещо кафе срещу самота

Френска организация за социална помощ е измислила начин как възрастни хора да се преборят със самотата. Инициативата е наречена „Горещо кафе“ и се провежда от 1 декември минала година до 28 февруари 2018 г.

5 млн. възрастни французи живеят самотно, около ¼ живеят в изолация, особено в селските райони, в които географската отдалеченост утежнява социалната и психологическата изолация, а усещането за самота се засилва още през зимата.

Така организацията, която има мрежа от 450 структури в цялата страна, стигнала до идеята за споделяне на момента на кафе със самотниците. Освен това тя осигурява на възрастните хора доставка на храна, помощ за поддържането на жилището и личната хигиена, административна помощ, компания, помощ в градината.

Социалните помощници канят на кафе възрастните самотници в офисите си или някъде из града, за да побъбрят заедно по всякакви теми.

"Възрастните хора се чувстват още по-изолирани, когато денят е къс през зимата, студено е, прозорците се отварят по-рядко, контактите със съседите също са по-редки“, казва Брис Алзон, президент и основател на мрежата MDSAP („Къща за персонални услуги“, бел. ред.).

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ