7 стъпки за изграждането на ефективен екип

 7 стъпки за изграждането на ефективен екип

Повечето млади предприемачи мислят, че сами могат да се справят с разработването на своята идея и разрешаването на проблемите, пред които може да се изправят по пътя. Но, рано или късно те осъзнават, че започването и поддържането на бизнес изисква много повече.

Не са много хората, които имат нужните умения за да покрият всички дейности, необходими за изграждането на успешен бизнес. За целта е нужен добре работещ екип, съставен от специалисти в сферите на маркетинга, финансите и производството.

Това, което мнозина не осъзнава е, че формирането на този екип е едно от най-трудните неща в работата на един предприемач. Ако наемете грешните хора в екипа си или пък ако съберете личности, които не могат да работят заедно, вие ще обречете бизнеса си на сигурен провал, без значение от това колко добра и иновативна е вашата идея.

Това са 7 стъпки, които ще ви помогнат да създадете правилният екип за вашия бизнес.

1. Определете желаната фирмена култура и намерете хора, които се вписват в нея.

Първото нещо, върху което трябва да се фокусирате, е намирането на група от личности, които са готови и способни да работят заедно в екип. Наемането на експерти във всяка една област е от ключово значение, но само по себе си, това не е достатъчно. Назначаването на стажанти и или членове на семейството, с цел спестяване на средства, също не е ефективно решение. Това, от което действително имате нужда, са хора, които са на една вълна ще се отнася до начин на мислене и действие.

2. Уверете се, че вашият екип споделя вашата визия цел.

Намерете хора, които виждат пътя към успеха по същия начин като вас и вярват в идеята, която възнамерявате да развиете. Екипите, които постигат велики неща, не се събират на случаен принцип. Те знаят как да се изправят след провал, без да губят увереност във вашата визия, защото осъзнават, че всеки бизнес трябва да премине през множество препятствия и неизвестни, преди да постигне желания успех..  

3. Всеки член на екипа трябва доброволно да избере да бъде активен, комуникативен и полезен.

Всеки член на екипа трябва да бъде готов да даде най-доброто от себе и да помогне на останалите да разкрият пълния си потенциал. Той трябва да намери партньор в своята област на експертиза, с който да споделя общата цел за изграждане на успешен бизнес. Обяснете ясно и детайлно начина, по който ще измервате резултатите на всеки служител в компанията.

4. Уверете се, че всеки член на екипа има способността да разбива бариери.

Тъй като всяко ново начинание започва с ограничени ресурси, вашият екип ще се изправи пред множество реални, възприемани и симптоматични бариери.

Най-трудните за преодоляване бариери са под формата на конкуриращи се приоритети, породени от липсата на обща цел и ясна стратегия на лидерско ниво.

5. Насърчете добрите взаимоотношения между членовете на екипа, за да може да се съсредоточите върху това, което има значение.

Екипът ви няма да може да насочи енергията си върху изпълнението на даден план, ако неговите членове са разсеяни от лошите отношения, които имат един с друг. Ако искате да постигнете завидни резултати, помогнете за създаването на стабилни и открити взаимоотношения между вашите служители.

6. Сплотете екипа около обща цел и действителност.

Екипът може да изгради успешен бизнес само когато неговите членове са непредубедени и възприемчиви към вашата визия за променящият се свят.

Енергията, която обикновено използвате, за да защитавате вашите виждания, може да бъде насочена към изграждането на връзки, които ще помогнат за успешната работа на екипа.

7. Превърнете визията си в нещо осезаемо.

Дайте възможност на вашия екип да създаде планове за предоставяне на нови и иновативни бизнес предложения. Всеки член на екипа трябва да има способността да задава въпроси, които водят до реални резултати, а не въпроси, които не изискват отговор и не помагат за напредъка на компанията.

Всеки нов бизнес е изправен пред редица предизвикателства - бърза промяна, непостоянни приоритети и невъзможни срокове. Твърде много екипи се формират от групи от хора, които са събрани да работят заедно на базата на остарели и наивни разбирания за работата с други.

Предвид оскъдните ресурси, с които разполагат младите компании, средностатистическият екип е обречен да се провали. Не позволявайте вашият бизнес да стане жертва на статистиката.

Мартин Цвилинг, основател и главен изпълнителен директор на Startup Professionals, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ