Когато шефът краде вашите идеи

Когато шефът краде вашите идеи

Едно от най-често срещаните оплакания на работното място е, че работодателите не уважават приноса на своите служителите.

Когато началникът не признава усиления труд и жертвите, които правят неговите подчинените, те бързо стигат до екзистенциалния въпрос за какво точно работят и има ли смисъл да продължават.

Това важи в още по-голяма степен за случаите, когато шефовете  присвояват идеите на служители от техния екип.

С течение на времето, компаниите, в които се толерират подобни взаимоотношения, създават токсична работна атмосфера, водеща до нисък морал и липса на мотивация.

Нормално е да сте ядосани и разочаровани, ако вашата препоръка  бъде използвана от ръководителя ви, по време на фирмено събрание, без да се спомене, че вие сте нейния автор.

Когато вашите колеги, клиенти и членовете на борда на компанията започнат да обсипват шефа ви с комплименти, ще ви се прииска да си отхапете езика от яд, но и от страх, че ако се противопоставите на ръководителя си, може да изгубите работата си.  

Въпреки казаното до тук, има няколко неща, които може да направите, ако началникът ви краде вашите идеи.

1. Преоценете ситуацията

Колкото и дразнещо да бъде това поведение, важно е да отстъпите една крачка назад и да се вгледате добре в ситуацията. Има голяма вероятно да сте се отдали на силни емоции и да виждате проблем, който в действителност не съществува.

Не взимайте прибързано решение, като позволите на егото ви да вземе превес и да тръгнете по път, от който може да няма връщане назад. Първичната ви реакция е да потърсите сметка на вашия началник и да го затрупате с обиди и обвинения, които обаче може да ви костват позицията в компанията.

Вместо това, опитайте да погледнете на създалата се ситуация от друг ъгъл. Фактът, че шефът ви е решил да открадне точно вашата идея, може да бъде истинското признание, от което имате нужда.

В множество организации, самото обстоятелство, че работите под нечий надзор, означава, че този човек e отговорен(и може да си препише заслугите) за използването и реализацията на вашите предложения. Самият факт, че вашите идеи си заслужават да бъдат откраднати, е комплимент сам по себе си.

2. Намерете свидетели

Да кажем, че тези „кражби на идеи“ са се случвали повече от веднъж и че пречат на вашето професионално развитие. Може би е време да смените подхода, ако тези случки са се превърнали в нормална част от работния процес.

На първо място, направете така, че останалите членове на екипа да разберат какво се случва.  Уверете се, че всичките ви колеги присъстват на срещите с вашия шеф, преди да споделите предложенията си с него.

Те трябва да свидетелстват за вашите усилия, труд и креативност, в случай, че се стигне до ситуация вашата дума срещу тази на шефа ви. Ако и това не помогне, поне ще може да използвате свидетелствата на вашите колегите като препоръки, които да ви помогнат при намирането на нова работа.

3. Документирайте вашите идеи

Ако се притеснявате, че шефът ви планира да си припише заслугите за вашата работа, би било добре да започнете работа по документиране на вашите предложения и  създаване на доказуема хартиена следа, която да води към първоизточника на идеите.

Преориентирайте се към методи на комуникацията, които оставят следи, като например и изпращането на съобщения или имейли.  Освен това може да отбележите в календара дните, в които сте предали завършен проект или сте предложили нова идея на вашия директен началник.

По този начин, винаги ще имате документация, която да подкрепи твърдени, в случай че шефът ви се премести на друго място или пък вие напуснете работата.

4. Обсъдете създалата се ситуация

Преди да вземете окончателно решение за напускане, отделете време, за да се срещнете с началника си и обсъдите проблема. Все пак, има голяма вероятност да става въпрос за най-обикновено недоразумение.

Възможно е шефът ви да не е имал намерение да присвоява заслугите за вашите идеи и да промени подхода си, след като му кажете, че това ви притеснява.  Дайте на шефа си кредит на доверие и обяснете ясно и просто създалата се ситуация.

Контролирайте емоциите си и разяснете на професионален език, в какво точно се състои вашата работа и как бихте искали да получите заслуженото признание за нея.

Да гледате как някои си присвоява вашите идеи, представяйки ги за негови собствени, може да бъде изключително изнервящо и дори вредно за вашата кариера. Запазете спокойствие, внимателно преценете подхода си и вземете нужните мерки, за да може да покажете, че вие сте първоизточникът на тези предложения и проекти, ако някой ден ви се наложи да го доказвате.

По материал от Entrepreneur.com

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ