5 вида спорт, които могат да забавят растежа на детето

5 вида спорт, които могат да забавят растежа на детето

Някои спортни занимания могат да забавят растежа на децата – това вероятно сте го чували, но кои дисциплини не е разумно да избирате в ранна възраст, колкото и да ви се струва важно да подхранвате любовта към активен живот още от малки?

„За растежа на младия спортист няма "опасни" дисциплини, само претоварването е опасно“, обяснява Ангелина Петрова, експерт по детски фитнес в клубовете X-Fit. И изброява:

Тежка атлетика

Синът ви се ентусиазира и вдига тежести една след друга, без да се жали, но понякога е по-добре нещата да се забавят. Не се стремете към незабавни резултати. Прекалено многото тренировки вплътняват и стягат костите, забавяйки растежа.

При прекомерното напрежение страдат сухожилията, връзките и ставите, затова се увеличава и рискът от травми.

Важно е също да се внимава за правилната техника – ако детето изпълнява упражненията както трябва, след периода на активен растеж то без проблем ще овладее заниманията с допълнителни тежести.

Гимнастика

Погледнете професионалните гимнастици – те обикновено са набити, мощни, силни хора. При гимнастическите занимания натоварването е огромно и може да окаже негативно влияние върху ставите, да доведе до неправилно развитие на мускулите, което забавя растежа на костите.

Когато става въпрос за художествена гимнастика, на преден план излиза проблемът със свръхгъвкавостта – тя износва лигаментарния апарат и пречи на растежа на костната система.

Балет

Балетът е полезен, ако детето го практикува умерено. Професионалните занимания изискват тренировки с часове и няма време за възстановяване.

Изискват се и ограничения в храненето, което пречи на нормалния растеж на костите и невинаги балерините и балетистите достигат ръста си, заложен от природата.

БорбаОще една активност, която предполага постоянна борба с килограмите. Тези, които излизат на тепиха, непрестанно следят теглото си преди състезание, а това е в тотално противоречие с принципите на здравословното хранене.

Не бива да заблавяме и влиянието на тестостерона. По време на тренировки този хормон се изработва от организма в голямо количество и фиксира калция в костите, което пречи на детето да расте.

Бягане на дълги разстояния

Тези бегачи консумират предимно нискокалорийна храна, за да покриват изискванията за тегло. А при преодоляването на дистанциите изразходват много енергия, затова и при тях се наблюдава намалена плътност на костната тъкан.

Ето затова е много важно да се следи степента на натоварването и постоянно да се мисли за енергизиране на организма. В противен случай той започва да черпи прекалено много от запасите си, а това е удар както по ръста на костите, така и по начина, по който се чувства човек.

Всичко дотук не бива да ви отказва да запишете детето на някакъв спорт, стига при него натоварването да е умерено, защото този подход позволява малкото да развива хармонично всички важни функции на организма.

При деца, които ходят редовно на фитнес например, костите, мускулите и осанката се развиват правилно, а също и обмяната на вещества протича нормално.

Ако искате детето да реализира своя потенциален ръст, можете да го запишете на плуване и бягане.

Подскоците са много полезни за развитието на тръбните кости – бедрена, раменна, предмишница. Има и други фактори, които влияят позитивно на растежа: стриктен режим с дълги разходки и пълноценен сън, водни процедури и правилно хранене.

Особено внимание отделяйте на приема на витамин А – неговият недостиг в организма задържа растежа. 

За правилното развитие на детето е нужен цялостен подход. Освен всичко, изброено дотук, е необходимо да се следи състоянието на сърдечно-съдовата система и дихателната системи, стомашно-чревния тракт, метаболизма, както и функцията на щитовидната жлеза и другите жлези в ендокринната система.

Източник: noviteroditeli.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ