3 упражнения, които ще ви направят психически по-силни само за 5 минути

3 упражнения, които ще ви направят психически по-силни само за 5 минути

3 упражнения, които ще ви направят психически по-силни само за 5 минути

Независимо дали се изкушавате да се поддадете на желанието за парче торта, или сте на път да се откажете от целите си, издръжливостта и постоянството се постигат трудно. Но преди да се вините, че ви липсва воля или да измисляте оправдания за не така звездното си представяне, имайте предвид следното: достатъчни са по няколко минути на ден, за да изградите душевния мускул, от който се нуждаете, за да достигнете най-пълния си потенциал, пише Obekti.bg.

Изграждането на психична сила е подобно на изграждането на физическа. Когато правите по 50 лицеви опори всеки ден, това отнема малка част от времето ви, но ако проявявате постоянство, ще развиете силни мускули в горната част на тялото.

Така и няколко минути на ден са достатъчни, за да тренирате мозъка си да мисли различно, да управлявате емоциите си и да действате по-продуктивно.

Макар че има много упражнения, които могат да помогнат в това отношение, представяме ви три, които отнемат по-малко от пет минути.

1. Определете три неща, за които сте благодарни

Множество изследвания установяват, че благодарността има огромно въздействие върху психичното здраве, като увеличава щастието и намалява депресията.

Превърнете благодарността във всекидневен навик, като определите три неща в живота си, за които сте благодарни. Може да бъде нещо съвсем простичко – чистата вода, която тече от кранчето, или хладния бриз в горещ ден. Записвайте по три неща всеки ден, сутрин или вечер, в специален дневник и благодарността ще се превърне във втора природа. Резултатите от това варират от по-добър сън до по-добра имунна защита.

2. Съсредоточете се върху настоящия момент

Трудно е да бъдем силни, когато в главата ни се върти нещо, което се е случило миналата седмица или се тревожим, че утре може да се случи нещо лошо. Настоящият момент е единственият, в който можете да промените поведението си.

Т.нар. „съзнателна медитация“ (mindfulness), която се състои в съзнателно насочване на вниманието към настоящия момент, има множество физически и психични ползи, сред които намаляване на стреса и по-състрадателен вътрешен диалог.

Отделете минута, за да се фокусирате върху това, което се случва около вас. Чуйте звуците. Огледайте стаята и вижте какво ще забележите. Сканирайте тялото си и обърнете внимание на усещанията в него.

С редовна практика ще увеличите способността си да се съсредоточавате, което не е лесно в днешния забързан свят. Ще можете да се насладите на всеки момент, защото ще бъдете по-малко разсеяни от вчерашните проблеми и тревогите за утре.

3. Действайте „сякаш“

Може да е изкушаващо да чакате, докато се почувствате различно, за да направите промяна.  Но ако чакате да повярвате повече в себе си, за да кандидатствате за повишение, или да се почувствате по-щастливи, за да поканите приятели на вечеря, това ще по-скоро ще ви навреди. Вместо това проучванията показват, че трябва да се държите като човека, който искате да станете. Когато промените поведението си, мислите и емоциите ще последват.

Когато сме тъжни, раменете увисват и погледът се забива в пода, но това положение на тялото ни поддържа в депресивно състояние. Изтеглете раменете назад и се усмихнете въпреки всичко и ще усетите незабавно подобрение в настроението си.

Не очаквайте чувството на самоувереност да дойде отникъде. Вместо това се запитайте „Как мога да се държа уверено?“ Ако действате като уверен човек, дори когато сте изпълнени със съмнения в себе си, това ще ви помогне да се почувствате по-уверени. Изследанията сочат, че когато се държите уверено, това увеличава и доверието на другите хора във вас.

Запитайте се „Как би постъпил един душевно силен човек?“ След което действайте така, сякаш вече се чувствате силни. Ще усетите прилив на сили и увереност.

Правете „душевните лицеви опори“ редовно

Всеки ден дава възможност за изграждане на психичните ни мускули. Простите, кратки упражнения, изпълнявани с постоянство, са изпробван начин за постигане на тази цел.

Обърнете внимание и лошите навици, които ограбват от психическите ви сили. Да се самосъжалявате, да се предавате след първия провал и или да се отказвате от поемане на отговорност са само част от навиците, които могат да развалят душевната ви форма. Спазвайте режим така, както бихте го правили за изграждането на тялото си. Резултатите няма да закъснеят.

Източник: Psychology Today

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ