9 възможни причини за синдрома "студени ръце"

9 възможни причини за синдрома студени ръце

9 възможни причини за синдрома "студени ръце"

Ау, колко са ти студени ръцете! Това явление се среща най-често при жените, особено на възраст между 15 и 45 г. и е пряко свързано със слабата им терморегулация, сравнена с тази на мъжете. Защо обаче е така, при какви заболявания може да се наблюдават студени ръце и най-вече – как да ги стоплим?

Анемия

Желязото е важна съставка в хемоглобина в кръвта – основното транспортно средство на кислород. И заради недостиг на желязо са възможни много нарушения в обменните клетъчни процеси, в това число и на енергия. Заради неправилно хранене може да се стигне до нарушения на абсорбацията на желязо в стомашно-чревния тракт и увеличена кръвозагуба.

Например, при жени по време на менструация често може да възникне недостиг на желязо. По време на бременността, по време на лактация и при бързо израстване също може да се констатира дефицит на този елемент, затова е добре да си го наваксаме чрез храната. Сред симптомите могат да бъдат още бледа кожа, световъртеж, бърза умора и сърцебиене.

Какво да направите: Следете състоянието на кръвта си, като си правите клиничен анализ и се посъветвате с личния ви лекар какво да предприемете, ако резултатите не са удовлетворителни. Повече месо, плодове и зеленчуци в менюто обикновено помагат.

Вегетативна дистония

Студените ръце се срещат при вегетативната дистония, на която са присъщи и студени и горещи вълни, „играене“ на кръвното налягане, задух, световъртеж, раздразнителност, умора, липса на енергия, дори понякога болки в сърцето и изтръпване на различни части на тялото.

Всичко това са признаци, характерни за функционално разстройство на нервната система, за което често е обвиняван стреса, и който води до затрудняване на работата на вегетативната нервна система.

Какво да направите: Обикновено изследванията не показват нарушения на органите и е необходима консултация със специалист – ендокринолог и невролог.

Проблемът се решава с физиотепапия, лечебна физкултура и психотерапия.

Болести на щитовидната жлеза

Основната функция на щитовидната жлеза е да произвежда тироксин, триодтиронин и калцитонин, които влияят на метаболизма, растежа и развитието. Защото заради недостиг на хормоните на тази жлеза се забавят процесите на обмяната на вещества в организма и човек става уморен, пребледнял, сънлив, страда от наднормено тегло или отслабва бързо, отпаднал е, изпада в депресия. Понякога може да има отоци на лицето и забавен пулс, а кожата става суха, жълтеникава и се лющи. Нерядко в подобни случаи и ръцете са студени.

Какво да направите: Ендокринолог ще ви назначи анализ на кръвта, на урината и хормоните на щитовидната жлеза, както и ехография.

Диабет

Често при диабет ръцете и краката са хладни заради слабо кръвообращение, и е нужна диагностика, за да се предотвратят необратими изменения на панкреаса – задстомашната жлеза, която произвежда инсулин.

Какво да направите: Тест за поносимост към глюкоза е препоръчително да се прави веднъж на три години до 45-годишна възраст, а след това - веднъж годишно.

Атеросклероза

При това заболяване стените на артериите се вплътняват и губят еластичността си, от което се нарушава и кръвоснабдяването на органите. А оттук и студените ръце. Често атеросклерозата – един от най-често срещаните здравни проблеми в съвременния свят, е съпроводена от шум в ушите, световъртеж, намаляване на функциите на паметта и главоболие.

До всичко това водят заседналия начин на живот, психическото напрежение и затлъстяването.

Какво да направите: Електрокардиогафия, ехография на сърцето и съдовете, коронарография, измерване на кръвното налягане, изследване на нивото на холестерола, кръвната захар и каквото още прецени лекуващият лекар. След което да назначи най-правилното лечение.

Остеохондроза

Заболяванията, които засягат ставния хрущял и формирането на костите, се появяват предимно при деца и младежи по време на интензивен растеж, и са познати под името остеохондроза. Те са свързани със студени ръце и крака. Възникват заради изтъняването и деформацията на междугръбначните прешлени и мускулните спазми. Така кръвообращението се нарушава, получава се чувство за изтръпване, болки в гърба, главоболие и замайване.

Какво да направите: Само невролог може да помогне, като назначи физиотерапия, лечебна физкултура, масаж, мануална терапия и други метози.

Болест на Рейно

При тази болест кръвоносните съдове се свиват, когато температурите са ниски или при стрес. Пръстите могат да побелеят или да посинеят поради намаленото или прекъснато кръвоснабдяване. А с разширяването на кръвоносните съдове – да почервенеят. Може да се усеща скованост и дори силна болка. Неприятно е, но не е страшно.

Какво да направите:  Носете топли дрехи, ръкавици и избягвайте силен стрес.

Автоимунни заболявания

Студени ръце могат да възникнат и при някои автоимунни заболявания, например лупус, склеродермия, ревматоиден артрит.

Какво да направите: Търсете лекар-специалист.
 

Дефицит на витамин В12

За образуването на червени кръвни телца витамин В12 е от съществено значение и при липсата му пръстите и ръцете могат да бъдат студени. Витаминът се набавя най-лесно чрез консумация на месо, яйца, млечни продукти и затова от този проблем страдат най-често вегетарианци, вегани и хора над 50 години.
Какво да направите: Изследване на пълна кръвна картина установява дали става въпрос за този случай и тогава лекар препоръчва дали е нужно да наблегнете на месото, дали да пиете специални добавки.

По материали на medikforum.ru

Източник: Новите родители

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ