Акриламидът, който се съдържа в редица хранителни продукти, увеличава риска от рак, предупредиха учени
Акриламидът, който се съдържа в редица хранителни продукти, може да допринесе за ДНК увреждания и по този начин да увеличи риска от поява на рак, сочат резултати от изследване, цитирани от Франс прес.
Те все пак не дават възможност да се заключи, че акриламидът е канцерогенен, предаде БТА.
Изследването разкрива, че веществото глицидамид, произлязло от разграждането на акриламид в организма, улеснява появата на генни мутации в клетките и ги прави уязвими към превръщането им в ракови клетки. Съставката акриламид се формира в богати на скорбяла храни при продължителното им пържене или изпичане на висока температура. Става въпрос за пържени картофи, препечен хляб, бисквити. Тютюневият дим също е източник за излагане на ефекта от акриламид.
От Международния център за изследвания върху рака констатираха, че акриламидът има канцерогенен ефект у гризачи, но го определиха само като вероятно канцерогенен у човека. Новото изследване откри следи, които са характерни за промени в генома, предизвикани от глицидамид. "Това показва, че често срещан хранителен режим може да предизвика увреждания, допринасяйки за потенциална поява на рак", отбеляза Иржи Завадил от центъра.
"Изследването ни помага да разберем по-добре какво се случва на молекулярно ниво, но все още не можем да кажем, че акриламидът предизвиква директно рак у хората", коментира Джъстин Стебинг от Лондонския имперски колеж.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.