Белия дом нареди НАСА да създаде часови пояси за Луната

Белия дом нареди НАСА да създаде часови пояси за Луната

Белия дом нареди НАСА да създаде часови пояси за Луната

Белият дом нареди на НАСА да установи единен стандарт за време на Луната и други небесни тела на фона на стремежа на САЩ да установят международни норми в космоса в условията на нарастваща лунна надпревара между държавите и частните компании, съобщи "Ройтерс".

Според меморандум, видян от Ройтерс, ръководителят на Службата за научна и технологична политика (OSTP) на Белия дом е инструктирал космическата агенция да работи с други части на американското правителство, за да разработи до края на 2026 г. план за определяне на така нареченото координирано лунно време (LTC).

Различната гравитационна сила и евентуално други фактори на Луната и на други небесни тела променят начина, по който протича времето в сравнение с начина, по който се възприема на Земята. Наред с други неща, LTC ще осигури еталон за отчитане на времето за лунните космически кораби и спътници, които изискват изключителна точност за своите мисии.

"Същият часовник, който имаме на Земята, ще се движи с различна скорост на Луната", казва в интервю Кевин Когинс, ръководител на космическите комуникации и навигация в НАСА.

За човек на Луната земният часовник ще губи средно 58,7 микросекунди на земно денонощие и ще има други периодични колебания, които допълнително ще отдалечат лунното време от земното.

"Помислете за атомните часовници във Военноморската обсерватория на САЩ (във Вашингтон). Те са сърдечният ритъм на нацията и синхронизират всичко. Ще искате да имате такъв пулс и на Луната", казва Когинс.

В рамките на програмата си "Артемида" НАСА има за цел да изпрати мисии с астронавти на Луната през следващите години и да създаде научна лунна база, която да помогне за подготовката на бъдещи мисии до Марс. В усилията участват десетки компании, космически кораби и държави.

Без единен стандарт за лунното време ще бъде трудно да се гарантира, че предаването на данни между космическите апарати е сигурно и че комуникациите между Земята, лунните спътници, базите и астронавтите са синхронизирани, обясняват от Службата за научна и технологична политика на Белия дом.

Несъответствията във времето могат да доведат и до грешки при картографирането и определянето на местоположението на Луната или на нейната орбита, допълват от институцията

Ще бъде точно...лунно време

"Представете си, че светът не синхронизира часовниците си с едно и също време - колко разрушително би било това и колко трудни биха станали ежедневните неща", казват още от Службата за научна и технологична политика на Белия дом.

На Земята повечето часовници и часови зони се основават на координираното универсално време, или UTC. Този международно признат стандарт разчита на огромна глобална мрежа от атомни часовници, разположени на различни места по света. Те измерват промените в състоянието на атомите и генерират средна стойност, която в крайна сметка определя точното време.

По същия начин, възможно е да се наложи разполагането на атомни часовници на лунната повърхност. С разширяването на търговските дейности на Луната единен стандарт за време ще бъде от съществено значение за координиране на операциите, гарантиране на надеждността на транзакциите и управление на логистиката на лунната търговия.

През януари НАСА съобщи, че е планирала за септември 2026 г. първото кацане на астронавт на Луната след края на програмата "Аполо" през 70-те години на ХХ век, а за септември 2025 г. е планирана мисия, при която четирима астронавти ще обиколят Луната и ще се върнат обратно.

Въпреки че Съединените щати са единствената държава, която е изпратила астронавти на Луната, други страни също имат лунни амбиции. Държавите гледат към потенциалните минерални ресурси на Луната, а лунните бази биха могли да подпомогнат бъдещи мисии с екипаж до Марс и други места.

Миналата година Китай заяви, че има за цел да изпрати първите си астронавти на Луната до 2030 г. През януари Япония стана петата страна, която изпрати космически кораб на Луната. Миналата година Индия се превърна в първата страна, която приземи космически апарат близо до неизследвания южен полюс на Луната, и обяви плановете си да изпрати астронавт на Луната до 2040 г.

"Водещата роля на САЩ в определянето на подходящ стандарт - такъв, който постига точността и устойчивостта, необходими за работа в предизвикателната лунна среда - ще бъде от полза за всички космически държави", се посочва в бележка на Службата за научна и технологична политика на Белия дом.

В нея също така се отбелязва, че определянето на начина на прилагане на координираното лунно време ще изисква международни споразумения чрез "съществуващите органи по стандартизация" и между 36-те държави, които са подписали пакт, наречен Споразумение Артемида, включващ действията на държавите в космоса и на Луната. Китай и Русия, двата основни съперника на САЩ в космоса, не са подписали споразуменията "Артемида".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ