Проучване: Консумацията на сирене веднъж седмично може да намали риска от деменция

Проучване: Консумацията на сирене веднъж седмично може да намали риска от деменция

Консумацията на сирене поне веднъж седмично може да помогне за намаляване на риска от развитие на деменция, според ново проучване, пише Independent.

Учени в Япония са анализирали около 8000 участници на възраст 65 или по-малко години и са тествали равен брой хора, които консумират сирене и които не консумират сирене, за да определят как приемът на млечни продукти влияе върху когнитивното здраве.

Проучването установява, че рискът от деменция е с 24% по-нисък при тези, които са яли по едно парче сирене седмично, отколкото при тези, които не са го правили, както е публикувано в научното списание Nutrients.

До края на тригодишното проучване 3,4% от консуматорите на сирене са развили деменция в сравнение с 4,45% от неконсуматорите.

Това се равнява само на 1,06% разлика, което обаче съвсем не е малко - тези проценти се равняват на приблизително 10,6 по-малко случаи на деменция на 1000 участници.

Проучването, публикувано в списанието "Nutrients", също така установява, че хората от групата, консумираща сирене, които са развили деменция, са я развили малко по-късно от тези, които не са яли сирене, като участниците в изследването, които са консумирали сирене, са диагностицирани средно седем дни по-късно от тези, които не са яли сирене.

Едно възможно обяснение за положителното влияние на сиренето върху здравето на нервната система, е, че то съдържа протеини и есенциални аминокиселини, които подпомагат поддържането на невроните и ги предпазват от увреждане.

Сирената съдържат и мастноразтворими витамини като витамин К2, които спомагат за поддържането на стабилни нива на калций в кръвта, което пък е от решаващо значение за здравето на съдовете.

Взети са предвид и други фактори, като по-широкообхватни хранителни навици и социално-икономически фактори като доходи и образование. Например - регистрирано е колко често всеки участник е консумирал месо или риба, както и плодове и зеленчуци. Дори и с тези фактори, рискът от деменция е бил с 24% по-нисък при консуматорите на сирене.

Повечето от участниците в проучването съобщават, че ядат сирене един до два пъти седмично (72,1%), докато по-малка част съобщават, че го ядат между три и пет пъти седмично.

Най-често консумираният вид сирене е преработено сирене (82,7%), следвано от сирене с бяла плесен (7,8%) - кремообразно меко сирене със слой бяла кора, като бри или камамбер.

Проучването заключава, че е необходимо да се проведат допълнителни изследвания, за да се изяснят връзките между количеството и ефекта, подвидовете сирене и други основни фактори, преди да се направят окончателни препоръки.

Повече от 50 милиона души по света са живели с деменция през 2021 г. и се очаква този брой да се утрои до 2050 г., според доклад на СЗО.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

​​​​​​​Круизен кораб с над 200 души на борда заседна в река Дунав заради ниско ниво на водите
Коледните бонуси в Словения стават задължителни
„Киев пост“: Освен в Румъния, САЩ ще намалят военното си присъствие и в България, Унгария и Словакия
Българите плащат двойно по-ниски сметки за ток от средното за ЕС
В навечерието на Хелоуин: Тиквата може да крие токсични тайни
Си Дзинпин призовава азиатските държави да поддържат веригите за доставки стабилни и да работят заедно в „бурните“ времена
Цените на петрола са се насочили към трети пореден месечен спад
Китай потвърди плановете си да изпрати астронавти на Луната до 2030 г.