Без Китай няма наука?

Без Китай няма наука?

Без Китай няма наука?

Кампанията за намаляване на научните контакти с Китай, набираща скорост в Съединените щати, може да се окаже най-сериозната пречка за научно-техническия прогрес в самите САЩ. Китай е най-големият научен партньор на САЩ и според някои експерти сега не е моментът за раздяла с него, пише The ​​Wall Street Journal.

Започналото преди няколко години съкращаване на научните контакти между САЩ и Китай, набира скорост.

След случая, при който един от водещите американски химици Чарлз Либер беше заловен през 2020 г. в престъпен трансфер на информация към Китай, американските власти започнаха внимателно да разследват дейността на китайски учени в Съединените щати, връзките на американските научни и изследвания центрове с Китай, налагайки ограничения, от загриженост за националната сигурност. Скоро това се превърна в световна тенденция. Загриженост за сътрудничеството на местни научни и образователни организации по-рано бяха изразени от властите на различни страни, от Великобритания до Холандия. Редица университети, като Кеймбридж, предприеха стъпки за намаляване на връзките си с Китай.

В САЩ обаче нещата може би вървят към почти пълно прекъсване на научните връзки.

Американските законодатели вече призовават да не се продължава споразумението за научно и технологично сътрудничество, подписано през 1979 г. от тогавашните лидери на двете страни Дън Сяопин и Джими Картър.

И ако до момента учените не са реагирали твърде активно на всички тези инициативи, сега, според The ​​Wall Street Journal, ситуацията се е променила. Много експерти смятат, че времето за такъв разрив, в момент в който китайските учени правят може би най-значимия си принос за научния прогрес, е особено лошо избрано и това заплашва да забави американския научен прогрес в ключови области като биотехнологии, телекомуникации, зелени енергия и т.н.

Експертите признават, че САЩ остават най-мощната научна суперсила в света. Въпреки това, според британската изследователска компания Clarivate, повече от 40% от всички научни постижения на американски учени (измерени чрез броя на висококачествени научни публикации) са направени в сътрудничество с чуждестранни колеги. И съдейки по данни отново на Clarivate, Китай и Съединените щати са основни партньори помежду си в научното сътрудничество.

Според The ​​Wall Street Journal, който ексклузивно прегледа и анализира данните на Clarivate, в някои стратегически области, като нанотехнологиите, Съединените щати са по-зависими от Китай, отколкото обратното.

Това потвърждава от Дебора Селигсън от университета Виланова, която преди това е била съветник по околната среда, науката, технологиите и здравето в посолството на САЩ в Пекин. „Създава се впечатлението, че ... хората, заемащи най-високите постове в страната, имат много назадничава представа за това кой печели от сътрудничеството с Китай“, отбелязва тя. Повече от дузина американски учени, интервюирани от вестника, говорят за ползите от сътрудничеството с китайски лаборатории, които предоставят набор от важни ресурси, включително, например, големи групи студенти, огромни и често уникални набори от данни, както и най-съвременно оборудване. Според тях китайските учени все повече предлагат най-иновативните идеи и подходи за решаване на научни проблеми.

При това има доказателства, че мащабът на заплахата за националните интереси и сигурност на САЩ от неограниченото сътрудничество на китайски и американски учени е преувеличен.

Във всеки случай двете най-големи разследвания за потенциален шпионаж в полза на Китай, които се провеждат от Министерството на правосъдието и Националния здравен институт) досега, според вестника, не са разкрили сериозни нарушения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ