Наука и Здраве

До 7 млрд. долара ще са нужни, за да заработи първата инсталация за термоядрен синтез

До 7 млрд. долара ще са нужни, за да заработи първата инсталация за термоядрен синтез

До 7 млрд. долара ще са нужни, за да заработи първата инсталация за термоядрен синтез

Компаниите, които искат да използват процеса, който задвижва слънцето и звездите, за да генерират електричество, очакват да похарчат около 7 милиарда долара до момента, в който първите им инсталации за ядрен синтез бъдат пуснати в експлоатация. Това се посочва в проучване на Асоциацията на индустрията за синтез (FIA), предава Ройтерс.

Сливането се получава, когато ядрата на два леки атома като водород, нагрети до екстремни температури, се сливат в едно по-тежко ядро, освобождавайки огромно количество енергия.

В стремежа си да овладеят процеса на термоядрен синтез с помощта на лазери или магнити, частни компании и държавни лаборатории са похарчили 500 милиона долара за своите вериги за доставки миналата година, показва проучването. Тези разходи се очаква да нараснат до 7 милиарда долара до момента, в който компаниите за термоядрен синтез разработят първата си електроцентрала и потенциално трилиони долари в зряла термоядрена индустрия, което се очаква да бъде някъде между 2035 г. и 2050 г., се казва в проучването на около две дузини разработчици. 

Голяма част от разходите по веригата за доставки се очаква да отидат за висококачествена стомана и бетон и свръхпроводима жица за изграждане на инсталации, където горивата ще се нагряват до повече от 100 милиона по Целзий в специални камери. Парите ще отидат и за супер магнити, лазери и захранващи устройства. 

"Има малка загриженост относно геополитическия риск от доставки във веригата за доставки. Най-голямото предизвикателство честно казано е просто мащабът", казва Андрю Холанд, ръководител на Асоциацията на индустрията за синтез (FIA). 

Въпреки че има глобална липса на тритий, гориво, което много компании планират да използват за запалване на термоядрени инсталации, според Холанд това не е проблем, тъй като компаниите планират да размножават тритий в термоядрените инсталации с използването на литий. Завод за термоядрен синтез ще се нуждае само от количеството литий, което се намира в около четири електрически превозни средства, изчисли той.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ