Доц. Мангъров: Забавените ваксини може да се сложат наведнъж

Доц. Мангъров: Забавените ваксини може да се сложат наведнъж

Доц. Мангъров: Забавените ваксини може да се сложат наведнъж

Имаме един от добрите имунизационни календари и, ако се спазва, нещата ще вървят добре. Абсолютна глупост е това, което е изпитано и доказано в практиката от много години, да се премахва, както стана при нас с отпадането на реваксинирането на 11 и 17 години с БЦЖ. Това каза доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница по повод започващата Европейска имунизационна седмица, пред БНР. 

Той посъветва личните лекари да не се страхуват и възможно най-бързо да се върнат към графика за ваксиниране на бебета и деца. И посъветва  останалите и забавени ваксини да се слагат едновременно.

"Излишно е децата да се карат да идват неколкократно и да им се поставя по една ваксина всеки път. Ваксините трябва да се направят наведнъж: през устата – ротавирусната ваксина, в едното краче да се сложи ваксината за дифтерия, тетанус, коклюш, а в другото – тази за менингит. "

Доц. Мангъров бе лаконичен, но ясен по отношение на антиваксърските нагласи: "Ако човек не се ваксинира, има опасност да се разболее, когато човек не ваксинира себе си и детето си – излага на опасност и другите хора."

Колкото до нарастващия брой сведения, че ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ) може да се окаже разковничето в борбата с Covid-19, доц. Мангъров смята, че е рано за категорични твърдения и, че ефективността на БЦЖ ваксината срещу коронавирус трябва да се докаже и изследва.

"Добро начало на връщането към нормалното е да започнем отново да ваксинираме децата си" – каза още той.

Източник: Новите родители

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ