Два инвазивни вида са нанесли щети за 16 млрд. долара

Два инвазивни вида са нанесли щети за 16 млрд. долара

Два инвазивни вида са нанесли щети за 16 млрд. долара

Само два инвазивни вредители – американската жаба бик и кафявата дървесна змия, са причинили щети за 16,3 млрд. долара от 1986 г. досега, сочи проучване, публикувано в Scientific Reports и цитирано от ВВС.

В допълнение към екологичните щети, инвазивната двойка е унищожила земеделските култури и е предизвикала прекъсвания на електрозахранването. Изследователите се надяват, че техните открития ще насърчат повече инвестиции, за да помогнат за блокиране на инвазивни видове в бъдеще.

Изследването сочи, че само змията е отговорна за щети на обща стойност 10,3 млрд. долара, най-вече заради неконтролируемото разпространение в няколко тихоокеански острова. Днешната популация от над 2 млн. индивида на малкия тихоокеански остров Гуам, където влечугото беше случайно въведено от американски морски пехотинци през миналия век, причинява масови прекъсвания на тока и причиняват скъпи повреди.

Смята се, че островните екосистеми са по-уязвими от инвазивни видове. Там те са далеч по-голяма заплаха от изчезване за местните животни и фауна.

В Европа нарастващият брой на американските жаби бикове изисква амбициозни и скъпи програми за управление. За да предотвратят разпространението на земноводните, които могат да нараснат до 30 см на дължина и до половин килограм на тегло, властите са принудени да инсталират скъпоструващи огради около местата за размножаване.

Огражденията само на пет езера струват на германските власти 270 000 евро, според проучване на ЕС.

Авторите на изследването се надяват, че техните открития ще насърчат служителите да инвестират повече в контрола на вредителите и други мерки за биосигурност в бъдеще.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ