Е-цигарите увеличават риска от сърдечни болести и рак

Е-цигарите увеличават риска от сърдечни болести и рак

Е-цигарите увеличават риска от сърдечни болести и рак

Пушенето на електронни цигари може да увеличи риска от някои видове рак, както и от сърдечни заболявания. Това сочат предварителните резултати от лабораторни изследвания върху мишки и човешки клетки, проведени в медицинския факултет на Ню Йоркския университет. Данните бяха публикувани вчера в Сборника на Американската академия за науките.

Според проучването никотиновите изпарения може би са по-вредни, отколкото се смяташе досега. Гризачи, изложени на парите в продължение на 12 седмици, са вдишали толкова, колкото човек, който пуши електронна цигара в продължение на 10 години.

В края на експеримента учените установили увреждане на ДНК-то на белодробните клетки, пикочния мехур и сърцето на мишките, както и намаляване на нивото на възстановяващите протеини в клетките на тези органи. Такива процеси не се наблюдавали във втората група мишки, които през същия период дишали филтриран чист въздух.

Подобен вреден ефект бил наблюдаван и върху човешки клетки от същите органи, изложени в лабораторни условия на никотин и производната канцерогенна субстанция нитрозамин. Нивата на туморни мутации в тези клетки били значително по-високи.

Макар че е-цигарите съдържат по-малко канцерогенни вещества в сравнение с обикновените цигари, изпаренията може да крият по-голям риск за отключване на рак на белия дроб или пикочния мехур и за развитието на сърдечни заболявания, обобщават авторите.

Производителите на устройствата твърдят, че те са по-безопасна алтернатива на тютюневите изделия. Изследванията за дългосрочния ефект обаче не са категорични.

През 2016 г. главният лекар на САЩ (US Surgeon General) Вивек Мърти заяви, че разпространението на електронните цигари сред младите американци предизвиква силна тревога за общественото здраве и цитира увеличение на употребата на електронни цигари с 900% сред гимназистите.

Доклад на Американската академия на науките, публикуван на 23 януари, стига до извода, че никотинът в е-цигарите може да доведе до пристрастяване на младежите и да ги тласне към пушенето на цигари. Авторите, които са анализирали 800 научни изследвания, добавят обаче, че пушенето на електронни цигари е по-малко вредно и може да помогне на пушачите да се откажат от тютюна. Затова те обобщават, че не може да се каже дали вапингът има положителен или вреден ефект върху общественото здраве.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ