Фалстарт на мисията Artemis I до Луната

Фалстарт на мисията Artemis I до Луната

Технически проблеми осуетиха планирания за днес старт на космическата мисия Artemis I на НАСА.

Малко преди планираното излитане в 08:33 ч. (13:33 BST) от Kenedy Space Center във Флорида експертите забелязаха пукнатина в един от свързващите  елементи на обшивката на междинния резервоар, който съединява резервоарите с кислород и с въглероден двуокис и решиха да отложат с час началото на полета, за да се направи по-точно обследване.

След това обаче се появи и непреодолим проблем с единия от четирите двигателя на ракетата - тестовете за стартирането му не успяха да достигнат нужния температурен диапазон за излитане и ръководителят на операцията Чарли Блекуел-Томпсън отмени планираното изстрелване на ракетата, което трябваше да постави началото на завръщането на човечеството на Луната по мащабния проект Artemis.

От НАСА заявиха, че ракетата е в „стабилна конфигурация“. Вероятно ще се наложи тя да бъде върната в Монтажната база на Kenedy Space Center, където инженерите ще направят щателна проверка на системите. Нов прозорец за повторен опит за излитане ще има на 2 септември, а като резервна дата е предвиден и 5 септември. Ако полетът не бъде осъществен на тези две дати, следващата възможност ще се появи не по-рано от октомври, коментираха експерти

Ракетата SLS трябваше да издигне Оrion в Космоса, където капсулата ще се отдели от нея и ще обикаля в орбитата около Луната 42 дни, като измине 64 000 км.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ