Хормонална терапия би могла да повиши когнитивната функция при хора със синдрома на Даун

Хормонална терапия би могла да повиши когнитивната функция при хора със синдрома на Даун

Хормонална терапия би могла да повиши когнитивната функция при хора със синдрома на Даун

Хормонална терапия, администрирана чрез инжекции, би могла да помогне на хора със синдрома на Даун. Ново изследване открива, че тя подобрява когнитивните функции и мозъчните връзки при малка група хора с това състояние.

Авторите на изследването, публикувано в Science, демонстрират ролята, която отделящият гонадотропин хормон (GnRH), изглежда, играе в когнитивната функция и съзряването на мозъка. В рамките на предварителни клинични изпитвания те показват, че той притежава силен терапевтичен потенциал и може да подобри познавателните способности при хората със синдрома на Даун.

Нещо повече – на този етап не са установени каквито и да било странични ефекти от терапията, казва проф. Нели Питлауд от Университета на Луизиана, един от авторите на изследването.

Синдромът на Даун е генетично състояние, което се изразява в наличието на една допълнителна хромозома в някои или във всички клетки. Вместо да имат по две копия от двадесет и първата хромозома, хората със Синдром на Даун имат три. В резултат на това те имат общо 47 хромозоми в клетките си, вместо нормалните 46. Тъй като хромозомите и генетичният материал, който носят, играят ключова роля в определянето на чертите и характера, тази допълнителна хромозома влияе върху целия им живот. Тя предизвиква когнитивен упадък, както и най-различни други клинични проявления.

По-голямата част от хората със синдрома на Даун (77 процента) проявяват симптоми, сходни с пациенти с Алцхаймер. Около половината, които успяват да достигнат 60-годишна възраст, развиват въпросното невродегенеративно заболяване. Хората със синдрома на Даун често хубят своето обоняние, което е типично за невродегенеративните заболявания. Мъжете, страдащи от това състояние, пък имат проблеми със сексуалното съзряване.

На този етап не съществуват лечения, които да се преборят с когнитивните или обонятелните недостатъци, свързани със синдрома на Даун. Новото изследване, посветено на GnRH, се надява да промени това.

По време на своите изпитвания учените установяват, че когато възстановят функцията на този хормон при модели на мишки с Даун, техните когнитивни и обонятелни функции се възстановяват в рамките на 15 дни.

Впоследствие изследователите решават да проверят дали същото може да бъде постигнато и при хора. Те организират малко пилотно изпитване, включващо седем мъже с Даун на възраст от 20 до 50 г. Всеки от тях получава инжекция с GnRH посредством помпа в ръката веднъж на 2 часа в рамките на шест месеца. Преди и след лечението е извършена образна диагностика на мозъка и тестове, свързани с обонянието.

Лечението не възстановява обонянието, но подобрява значително когнитивната функция и мозъчната свързаност при шест от общо седемте мъже. По-конкретно – наблюдават се подобрения в триизмерната репрезентация, разбирането на инструкции, разсъжденията, вниманието и епизодичната памет.

За в бъдеще учените планират да проведат по-голямо изпитване, което да включва и жени. С малко повече късмет скоро вероятно ще разполагаме с ефективно лечение на когнитивните проблеми, свързани със синдрома на Даун (а може би дори и на други невродегенеративни заболявания).

Източник: Obekti.bg

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ