Изследване открива нови начини за предотвратяването на смъртоносни кръвосъсирвания

Изследване открива нови начини за предотвратяването на смъртоносни кръвосъсирвания

Учени направиха пробив по отношение на разбирането на процесите, довеждащи до образуването на кръвосъсирвания в белите дробове – състояние, което само във Великобритания убива над 2 хиляди души всяка година.

Кръвосъсирването образува пулмонарен емболизъм и пречи на кръвта да достигне до основните кръвоносни съдове в дробовете.

В много случаи блокажът е вследствие от фрагменти, откъснати от други кръвосъсирвания в тялото (например дълбока венозна тромбоза на крака). Те достигат до дробовете по кръвоносния поток.

В научен труд, публикуван на 28 юни в PNAS, изследователи от Университета на Лийдс и Шефийлдския университет съобщават, че протеин, наречен фибрин, допринася за стабилизирането на оригиналното кръвосъсирване и по този начин спира откъсването на парченца от него.

Кръвосъсирванията се образуват в случаи, когато кръвоносен съд се спука и неговата функция е да попречи на загубата на кръв. Понякога обаче кръвосъсирването може да се образува и без нараняване в самия кръвоносен съд – това предизвиква тромобоза.

Изследователският екип е анализирал мишки, за да проучи ключов химически строителен блок на протеина фибрин, свързан с кръвосъсирването. Те откриват, че именно този строителен блок прави фибрина по-стабилен и пречи на разкъсванията и фрагментацията на съсирената кръв.

„Идентифицирайки структурните динамики на този механизъм, ние открихме и нови цели за потенциални бъдещи лекарства, които да спират откъсването на фрагменти от тромобози и да довеждат до емболизъм в белите дробове“, пишат авторите.

Източник: Medical Xpress  / Обекти

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ