Известният египтолог Захи Хауас е сигурен, че е открил мумията на Нефертити

Известният египтолог Захи Хауас е сигурен, че е открил мумията на Нефертити

Известният египтолог Захи Хауас е сигурен, че е открил мумията на Нефертити

Известният египтолог Захи Хауас обяви, че е на път за разреши една от най-големите загадки на археологията, свързани с мумифицираното тяло на Нефертити, съпругата на религиозния реформатор фараон Ехнатон (Аменхотеп IV).

Хауас, който е бивш министър на антиките на Египет, е част от екипа, който проучва голям участък от Долината на царете на западния бряг на р. Нил. Експедицията е открила амулети, принадлежали на наследника на Ехнатон – Тутанкамон. Още през декември археолозите обявиха, че са открили и няколко неидентифицирани мумии, за една от които Хауас вярва, че е на прочутата египетска царица.  

„Вече имаме ДНК на мумии от 18 династия - на Аменхотеп II,  Аменхотеп III и на Аменхотеп IV. Имаме още две неидентифицирани мумии от гробници KV21a и KV21b. Надявам се много скоро – още през октомври, да обявим, че едната от тях принадлежи на Анхесенамон, съпругата на Тутанкамон, а другата е на нейната майка Нефертити”, заяви пред Newsweek известният учен.

В друга гробница под номер KV35 е открито мумифицирано тяло на 10-годишно момче. Ако това дете е брат на Тутанкамон и син на Ехнатон, анализите на ДНК категорично ще разбулят мистерията около изчезналите останки на Нефертити, надяват се изследователите.

Захи Хауас подготвя изложба под надслов „Дъщерите на Нил“, фокусирана върху дамите от периода на фараоните. „Сигурен съм, че ще разкрия мумията на Нефертити до месец”, категоричен е египтологът в интервю за испанския вестник El Independiente .

Нефертити, чието пълно име е Нефернеферуатен Нефертити, е живяла приблизително между 1370 и 1330 г. пр.н.е. Тя е любимата съпруга на фараона Ехнатон – първият владетел, въвел монотеизма, и майка на неговия наследник Тутанкамон. Много учени, сред които и Хауас, смятат, че след смъртта на съпруга си царицата е управлявала Египет като регент на малолетния фараон. „Все още търся две неща: гробът [на Нефертити] и нейното тяло. Наистина вярвам, че царицата е управлявала Египет три години след смъртта на Ехнатон под името Сменхкаре“, отбеляза той.

Предполагаемите останки на Нефертити, открити от екипа на Хауас, са четвъртите за последните 7 години, за които се смята, че принадлежат на прочутата египетска царица. Съвсем наскоро археологът Никълъс Рийвс излезе с тезата, че мумията ѝ е положена в скрита камера в гробницата на Тутанкамон, открита през 1922 г. от Хауърд Картър. Друга теория от 2003 г. сочи, че тялото ѝ е едно от трите, открити през 1898 г. в гробница KV35 на фараон Аменхотеп II. Министерството на културата на Египет обаче ги отхвърли, припомни ARTnews.

Миналата година египтологът Басам ал-Шама изрази съмнението си пред Al-Monitor, че Хауас „ще намери мумията и оригиналната гробница на Нефертити в Луксор по религиозни и политически причини, най-вече заради враждата ѝ със свещениците на Амон-Ра в Тива след като нейният съпруг Ехнатон приема култа към бог Атон и тя го подкрепя”.

„Има много препятствия пред откриването на гробницата на Нефертити, като се има предвид нейният загадъчен живот, за който се знае твърде малко. Най-известните фигури на древен Египет са най-мистериозните”, заключи ученият.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ