Кафето влива енергия само на по-мързеливите

Кафето влива енергия само на по-мързеливите

Кафето влива енергия само на по-мързеливите

За голяма част от хората чашата кафе е сутрешен ритуал. Но учените предложиха нова теория – кафето в действителност не ободрява.

Проучване показа, че кафето, както и други стимуланти като амфетамините, не повишават нивото на мотивация, съобщава Daily Mail. Хората, които са си мотивирани, само могат да се отпуснат. Подобно „външно” стимулиране би могло да подейства само при по-мързеливите хора.

„Всеки ден милиони хора използват различни средстава, за да се разсънят и да увеличат работоспособността си. Това се отнася както за шофьорите на камиони, които остават будни по цяла нощ, така и за студентите, когато се готвят за изпити”, казва ръководителят на изследването Джей Хоускинг – кандидат-докторант в департамента по психология на Университета на Британска Колумбия. „Резултатите от проучването показват, че някои стимуланти могат да имат обратен ефект при хора, които имат естествено предразположение към лесното справяне с различни трудности”, допълва Хоускинг.

Експериментът, публикуван в научното издание „Nature’s Neuropsychopharmacology”, проследява въздействието на стимуланти върху плъхове. Както и при хората, някои гризачи могат да се справят с трудностите по-добре от други (при хората се отнася до професионалните им ангажименти).

В случая на плъховете става въпрос за лабораторни пъзели. По-активните плъхове се демотивират от кафето и амфетамините. Докато при по-мързеливите представители положителният ефект бил факт. Когато били „външно” стимулирани, мързеливците, които обикновено избягвали всякакви предизвикателства, показали значително по-голяма активност, докато при „по-работните” допълнителните стимуланти оказали обратен ефект.

Изследването показва, че нивото на себемотивация при хората би могло да окаже влияние върху стимуланти като кафето например, казва Джей Хоускинг.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ