Какво ни кара да преяждаме

Какво ни кара да преяждаме

Употребата на продукти, съдържащи едновременно и мазнини, и въглехидрати, извежда мозъка от обичайното му състояние и го принуждава да "поощрява" тялото да яде повече, отколкото ако храната се състои само от мазнини или само от въглехидрати, съобщи сайтът Нюз.ру, цитиран от БТА.

Откритието е на учени от Йейлския университет. Сканирайки работата на мозъка в реално време, те определиха защо много хора страдат от затлъстяване и продължават да ядат дори когато вече не изпитват глад.

В експеримента са взели участие 206 доброволци, които е трябвало да изберат любимите си хранителни продукти от 39 възможни. Всички участници са били изследвани с ядрено-магнитен резонанс.

Резултатите са показали, че продуктите с мазнини и с въглехидрати оказват по-силно въздействие върху мозъка даже ако даденият човек харесва подобно "смесено" ястие по-малко от други.

"Предпочитанията нямат никакво значение. Просто пред едни ястия е по-трудно да се устои, отколкото пред други", каза Дана Смол от Йейлския университет.

По думите на учените въздействието, което мозъкът оказва на тялото при употреба на храни, съдържащи едновременно и мазнини, и въглехидрати, не трябва да се нарича удоволствие. Това е по-скоро подсъзнателен сигнал.

Мозъчните зони, които отговарят за лакомията, пък са стриатумът и таламусът.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Тейлър Суифт измести Мадона в класацията на най-успешните музикални изпълнители
Румен Спецов освободи председателя на УС на "Лукойл" Евгени Маняхин
Цената на биткойна падна под 90 хил. долара за първи път от седем месеца
КС: Председателят на НС няма право да се произнася еднолично за национален референдум
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 17 до 23 ноември
Сундар Пичай: Никоя компания няма да бъде защитена, ако AI балонът се спука
Гръцките железници започват 24-часова стачка
Обществено обсъждане: Предвижда се нов единен електронен билет за влак, автобус, самолет и воден транспорт