Наука и Здраве

Климатичните промени застигат и кафето ни

Климатичните промени застигат и кафето ни

Лоши новини за почитателите на кафето – климатичните промени ще затруднят отглеждането на кафе от сорта „Арабика“ през следващите години, сочи ново проучване, публикувано в научния журнал Plos One.

Проучването изследва как условията за отглеждане на кафе ще се променят до 2050 г. въз основа на прогнози от няколко глобални климатични модела. Резултатите показват, че кафе растенията ще бъдат „драстично“ по-малко подходящи за отглеждане в настоящите региони, произвеждащи кафе, до 2050 година поради въздействието на изменението на климата, предава CNN.

Кафето „Арабика“, което се използва масово, вече е придирчива култура, която изисква специфични условия. В момента най-подходящи райони за отглеждане на кафе са Централна и Южна Америка, по-специално Бразилия, както и централните и западните части на Африка и части от Южна и Югоизточна Азия, сочи изследването на Университета по приложни науки в Цюрих, Швейцария.

През следващите 28 години прогнозираните въздействия на изменението на климата върху тези райони ще ги направят далеч по-неблагоприятни за отглеждане на кафе.

„Основните изследвани страни производителки на кафе (Бразилия, Виетнам, Индонезия, Колумбия) са сериозно засегнати от изменението на климата със силен спад в подходящите райони… и увеличение на неподходящите зони до 2050 г.“, пише в доклада. Там е посочено също, че по-високите температури затрудняват отглеждането на кафе.

Изследването засяга и това как изменението на климата ще повлияе на условията за отглеждане на кашу и авокадо. За тях повишаващите се температури биха могли да създадат нови среди за растеж в някои области.

Кафето обаче „се оказа най-уязвимо, като отрицателните климатични въздействия доминират във всички основни региони на производство“, предупреждават в доклада.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ