Кофеинът има интригуващ ефект върху мозъка на пациенти с Паркинсон

Кофеинът има интригуващ ефект върху мозъка на пациенти с Паркинсон

Ново проучване показва как пиенето на повече от три чаши кафе на ден влияе на нивата на допамин в мозъка на хора с Паркинсон - откритие, което може да подпомогне начина, по който наблюдаваме и може би един ден ще лекуваме болестта.

Изследването, ръководено от екип от Университета в Турку и Университетската болница в Турку, Финландия, е предприето, за да се запълни специфична празнина в знанията: как консумацията на кафе влияе на хората, които вече са диагностицирани и имат симптоми на Паркинсон.

Симптомите на болестта на Паркинсон се появяват при значителна загуба на клетки, произвеждащи допамин, в мозъчна област, наречена substantia nigra. Предишни проучвания показват, че пиенето на кафе може да намали риска от развитие на Паркинсон и че ефектът на кофеина върху рецепторите в нигростриаталната допаминова система може да е свързан с това.

„Връзката между високата консумация на кофеин и намаления риск от болестта на Паркинсон е наблюдавана в епидемиологични проучвания“, казва неврологът Валтери Каасинен от университета в Турку.

„Нашето проучване обаче е първото, което се фокусира върху ефектите на кофеина върху прогресията на заболяването и симптомите във връзка с функцията на допамина при болестта на Паркинсон.“

Изследователите набират 163 души с ранен стадий на болестта на Паркинсон и 40 здрави контроли, като 44 участници с болестта на Паркинсон са извикани за втора оценка, която е била средно шест години по-късно. Консумацията на кафе е сравнена с молекула (транспортер), пренасяща допамин в мозъка.

При последващите оценки тези, които обикновено консумират три или повече чаши кафе с кофеин на ден (измерено чрез самоотчет и кръвни проби), показват 8,3 до 15,4 % по-ниско свързване на допаминовия транспортер от тези, които пият по-малко от три чаши, установява проучването.

Това означава, че се произвежда по-малко допамин. Въпреки връзките с първоначалното намаляване на риска, екипът не открива признаци за каквато и да е възстановителна функция на кофеина в мозъците на хора с постоянни симптоми на Паркинсон. Нещо повече, изследователите не наблюдават и подобрения в симптомите на Паркинсон при хората, които пият повече кафе.

„Макар че кофеинът може да има определени ползи за намаляване на риска от болестта на Паркинсон, нашето проучване показва, че високият прием няма полза за допаминовите системи при вече диагностицирани пациенти“, казва Каасинен.

„Високият прием на кофеин не води до намаляване на симптомите на заболяването, като например подобряване на двигателните функции.“

Изследователите смятат, че понижаването на регулацията на допамина, наблюдавано при консуматорите на висококачествено кафе, е същият балансиращ ефект, който се случва в мозъците на здрави хора. Това е и нещо, което е наблюдавано при други психостимуланти.

Интригуващо е, че консумирането на кафе в период, близък до клиничното изследване на допаминовия транспортер, може да повлияе на резултатите от теста, което потенциално може да усложни начина, по който те се интерпретират.

Макар че тук няма драматични открития по отношение на факта, че пиенето на кафе има значение за пациентите с Паркинсон, проучването добавя важни нови доказателства относно връзката между допамина и Паркинсон, като ни доближава до пълното разбиране на болестта и начините за борба с нея.

„Нашите резултати не подкрепят препоръката за лечение с кофеин или за увеличен прием на кафе при новодиагностицирани пациенти с болестта на Паркинсон“, пишат изследователите.

Изследването е публикувано в Annals of Neurology.

Източник: Obekti.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ