Кога хората са най-щастливи – говори науката

Кога хората са най-щастливи – говори науката

Кога хората са най-щастливи – говори науката

Кога хората са най-щастливи? Оказва се, че това са 70-годишните. Причината - с напредване на възрастта започват да пренебрегват гнева и стават по-позитивни. С годините хората обръщат повече внимание, когато някой е щастлив. Така светът става по-приятно място, отколкото може да е в действителност, съобщи в. "Дейли мейл".

Най-малко щастливи са хората на средна възраст. При тях нивата на стрес и гняв са най-високи.

Учените от Харвардското медицинско училище са изследвали как хората забелязват промените в социалните сигнали и как се засилват или намаляват емоциите с възрастта. Те са работили с 10 000 души на възраст от 10 до 85 години и са анализирали как участниците възприемат гнева, страха и щастието, като са им показвали снимки.

"С възрастта възприемаме гнева и страха все по-малко, а щастието - на същото ниво. Така с времето хората виждат всичко по-позитивно" - каза проф. Лора Джърмин от екипа.

Резултатите от изследването, което е най-мащабното по рода си, разграничиха няколко фази в живота. През детството способността за възприемане на емоциите нараства. Реакцията към гнева е най-силна през пубертета. Пикът за възприемане на трите емоции е около 30-годишна възраст. След това способността да разграничаваме фините промени между страх и гняв намалява.

"Известно е, че с възрастта способността за декодиране на емоционални сигнали най-общо намалява. Но ние наблюдавахме много малък спад в способността за улавяне на нюансите на щастието", каза проф. Джърмин, цитиран от БТА.

Защо това е така, не е ясно. Възможно е да се дължи на намаляване на когнитивните умения, дори на влошаващо се зрение.

Тези две обяснения обаче не изглеждат правдоподобни за възприемането на щастието, което нараства с годините. Резултатите от изследването най-общо показват, че хората възприемат социалните ситуации по-позитивно с годините, защото по-добре игнорират гневните индивиди.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ