Квантов експеримент показва, че две версии на една реалност съществуват едновременно

Квантов експеримент показва, че две версии на една реалност съществуват едновременно

Квантов експеримент показва, че две версии на една реалност съществуват едновременно

Разбирането ни за реалността може да е доста субективно. Нашите възприятия, култура и знания оформят начина, по който гледаме на света. А ако си мислите, че науката винаги може да ви предостави една обективна реалност, грешите.

Физици най-накрая успява да тестват мисловен експеримент, предложен за първи път през 1961 г. от носителя на Нобелова награда Юджийн Уигнър. Експериментът е известен като „Приятелят на Уигнър“ и протича сравнително просто. Всичко започва с квантова система, която разполага с две състояния в суперпозиция. Това означава, че докато не ги измерите, и двете състояния съществуват едновременно. За този конкретен пример поляризацията на един фотон (оста, върху която се върти) е едновременно и хоризонтална, и вертикална.

Приятелят на Уигнър се намира в лабораторията и извършва експеримента. Щом направи изчисленията, системата се срива и фотонът ще бъде фиксиран в едно от тези две състояния. За Уигнър обаче, който се намира извън лабораторията и не е запознат с резултатите от изчисленията, квантовата система (важно – а това включва и самата лаборатория) все още е в суперпозиция. Въпреки противоречивите резултати, и двата варианта са верни. (Всичко това наподобява Котката на Шродьингер – мисловен експеримент, който също се отнася до суперпозиция). Така излиза, че две обективни реалности – на Уигнър и на неговия приятел, съществуват едновременно. А това е проблем.

Дълго време бе невъзможно да се провери тази идея. Не е лесно да се изработи формула в квантовата механика, която описва как Уигнър вижда своя приятел да изпълнява експеримента. Благодарение на скорошни научни пробиви обаче учените успяха да създадат експеримент в сферата на квантовата механика, който ще репродуцира именно това.

„Това поставя под въпрос обективния статус на фактите, установени от двамата наблюдатели – пишат учените в своя научен труд, който очаква одобрение за публикуване в ArXiv. – Може ли някой да „помири“ двете виждания или те са фундаментално несъвместими – т.е. не могат да се считат за обективни и независими от наблюдателя „факти за света“?“

Въпреки че науката ни предоставя възможно най-добрия инструмент, с помощта на който можем да разберем реалността, ефектите и ограниченията на наблюдателите са известни от доста време. Относителността показва, че наблюдателите може и да не преживеят едновременни събития по едно и също време. Квантовата механика ни казва, че наблюдателите влияят на своите експерименти. Сега излиза, че (поне на квантово ниво) две различни реалности могат да съществуват едновременно.

Източник: Obekti.bg

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ