Фармацевтична компания предлага лекарство срещу слепота за 850 хил. долара

Фармацевтична компания предлага лекарство срещу слепота за 850 хил. долара

Фармацевтична компания предлага лекарство срещу слепота за 850 хил. долара

Американската фармацевтична компания Spark Therapeutics заяви, че е готова да предложи лекарство от ново поколение, което може да излекува рядка наследствена форма на слепота, предава британският Гардиън.

Лекарството, което носи името Luxturna, се инжектира директно в окото, за да замести дефектния ген в ретината, който води до зрително увреждане, със здрав такъв.

Това е първата генна терапия, която ще може да бъде прилагана в САЩ, след като миналия месец бе одобрена от Федералната агенция по лекарствата(FDA). Цената й обаче на този етап е 850 хил. долара.

Компанията Spark Therapeutics, която стои зад иновативното лечение, доскоро твърдеше, че то струва 1 милион долара, позовавайки се на разходите за болногледачки и „пропуснатите доходи“, които слепите американци натрупват в своя живот.

От фирмата поясниха, че след реакциите на застрахователите в САЩ са решили да намалят цената на медикамента на 850 000 долара, или по 425 000 долара на око. Тя също ще предлага начини за плащане на вноски и  частично възстановяване на средствата за пациентите, при които не се наблюдава съществено подобрение.

„Искахме да балансираме стойността на лечението и неговата достъпност като предложим отговорна цена, която пациентите да могат да си позволят“, заяви главният изпълнителен директор на Spark Therapeutics Джеф Маразо.

Генните терапии, които набират все по-голяма скорост в последно време, се различават от установените начини на лечение по това, че те включват еднократна процедура, при която се променя или премахва дефектно ДНК, което позволява на тялото само да се справи със заболяванията като задейства регенериращи процеси.

Изключително високите цени на някои лекарства и неетичните практики на някои фармацевтични компании се превърнаха в една от основните теми по време на последната предизборна кампания в САЩ, след ръководителя на  Turing Pharmaceuticals Мартин Шкрели купи лекарството „Дораприм“, използвано за лечение на онкологични заболявания и СПИН, и повиши неговата цена от 13,50 до 750 долара.

Това обаче не е първият случай, в който лекарство доближава прага от 1 млрд. долара. Генната терапия Glybera, с която се третира рядка протеинова недостатъчност, бе представена през 2012 г. с цена от 1,2 млрд. долара. Лечението обаче не бе одобрено от американските регулатори и производството му бе прекратено, след като неговите създатели от uniQure заявиха, че липсва търсене за медикамента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ