Мексиканска риба може да лекува тъканта на сърцето

Мексиканска риба може да лекува тъканта на сърцето

Риба, която може да регенерира тъканта на сърцето, са открили учени.  Те са изучавали мексиканската тетра риба и открили, че  три части от рибния й геном, имат способността да регенерират сърдечната тъкан.

Един от гените изглежда играе особено важна роля в процеса, пише ББС. Изследователите се надяват, че проучването ще направи възможно лечението на сърдечния мускул при пациенти, които са преживели сърдечен удар. Стотици хиляди хора живеят със сърдечна недостатъчност, често в резултат именно на сърдечен удар. Тъй като не е възможно хората да регенерират сърдечния си мускул, те трябва или да живеят със състоянието си,  или да имат нужда от сърдечна трансплантация.

Проучването на рибите е финансирано от Британската фондация за сърдечно-съдови заболявания и се ръководи от д-р Матилда Момерстег  и нейния екип в Оксфордския университет. Те изучават два вида мексикански тетра риби - речни обитатели, способни да самолекуват сърдечната си тъкан и пещерни обитатели, които не могат.  Пещерните риби, които някога обитавали реките на Северно Мексико, са загубили част от своите способности, заради тъмнината, в която живеят.

Въпреки това, изследванията продължават, докато се установяват, как гените на тези риби са могли в миналото, а и днес, да се саморегенерират и как това ще помогне на хората.

„Вярвам, че тази риба  в някакъв момент ще ни кажат как наистина можем да поправим човешкото сърце”, споделя д-р Момерстег.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ