НАСА с втори опит за старт на лунната мисия „Artemis I”

НАСА с втори опит за старт на лунната мисия „Artemis I”

НАСА с втори опит за старт на лунната мисия „Artemis I”

Американската космическа агенция НАСА днес ще направи втори опит за изстрелване на най-мощната си ракета досега като част от мисията „Artemis I” към Луната, предаде Би Би Си.

Първият опит в началото на седмицата се провали заради комбинация от технически проблеми и лошо време. Но настроението остава положително в космическия център „Кенеди“ във Флорида

„Трябва да се появим, трябва да сме готови и трябва да видим какво ще ни донесе деня“, каза пред репортери ръководителят на мисията Майк Сарафин,

Съботният опит за изстрелване на ракетата Space Launch System (SLS) е планиран в рамките на на двучасов прозорец, който се отваря в 14:17 местно време (21,17 часа българско време).

Целта на мощната реката е да изведе космическата капсула „Orion“ към лунната орбита – нещо, което не се е случвало от края на проекта Apollo през 1972 г.

„Artemis I“ е технологична демонстрация, така че на борда на космическата капсула няма да има екипаж, но ако мисията протече по план, „Artemis II“, който се очаква да лети през 2024 г., определено ще превозва хора.

Астронавтът на НАСА Джесика Миер каза, че всички трябва да проявят известно търпение, докато SLS се подготвя за първия си полет и да не се изненадват, ако има ново отлагане.

„Да, разбира се, това е разочароващо за всички, но не е неочаквано“, каза тя пред Би Би Си.

„Това е част от начина, по който правим нещата в НАСА. SLS в крайна сметка ще превозва хора - мои приятели, мои колеги. Така че трябва да сме сигурни, че този тестов полет ще премине добре“, добави тя.

Ако изстрелването бъде успешно, плановете предвиждат капсулата „Orion” да остане в космос почти 38 дни. Очаква се в един момент тя да измине близо 64 000 км покрай Луната, което ще бъде най-голямото разстояние, преминавано в историята от превозно средство, предназначено за хора.

Продължителността на мисията от 38 дни е значително по-дълга от срока от 21 дни, които производителят на капсулата Lockheed Martin определя като максимално време, което астронавтите могат да прекарат в космическия кораб.

Но Анет Хасбрук, старши съветник по програмата „Orion” в НАСА, каза, че инженерите искат да използват тази мисия, за да тестват способностите на космическия кораб.

Ако изстрелването не се състои и днес, служители на НАСА казват, че ново такова може да бъде насрочено още 48 часа по-късно.

Изстрелването може да проследите тук:

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ